Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Световният ПЕН Център с отворено писмо против „войната на Путин“

Подписано от Маргарет Атууд, Салман Рушди, Орхан Памук, Олга Токарчук... Стивън Кинг със свое изявление

„Аз съм с Украйна“, заяви Стивън Кинг. Снимка: Личен архив/Туитър - Световният ПЕН Център с отворено писмо против „войната на Путин“

„Аз съм с Украйна“, заяви Стивън Кинг. Снимка: Личен архив/Туитър

Салман Рушди, Маргарет Атууд, Орхан Памук и още редица прочути писатели отправиха призив за край на кръвопролитието в Украйна. Отвореното писмо на международния ПЕН Център е подписано от над хиляда писатели, които заявяват подкрепата си за Украйна и осъждат агресията на Русия, съобщава „Гардиън“.

„Обединяваме се в осъждането на тази безсмислена война, започнала заради отказа на президента Путин да приеме правото на украинския народ да определя бъдещето си без намесата на Москва – се казва в писмото. – Заедно сме в подкрепата си към писатели, журналисти, творци и всички хора от Украйна, които преживяват най-тъмните часове. С вас сме и чувстваме болката ви. Всички човеци имат право на мир и свободно изразяване. Войната на Путин е атака на демокрацията и свободата не само в Украйна, но и по света. Невъзможно е да има свободна и сигурна Европа без свободна и сигурна Украйна. Мирът трябва да възтържествува.“

Писмото е публикувано на английски, украински, руски и арабски. Под него стоят подписите още на Нобеловите лауреатки Светлана Алексиевич и Олга Токарчук, както и на Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Мария Реса и много други.

Атууд, авторката на дистопичната „Историята на прислужницата“ и едно от най-разпознаваемите лица в международни ПЕН Център, сподели своя снимка от уикенда от митинг в Торонто в подкрепа на Украйна.

„Хиляди присъстват на демонстрацията за Украйна в Торонто – написа тя в Туитър. – Чудесно е, че канадските политически партии най-сетне постигнаха съгласие за нещо и подкрепят Украйна.“

Вижте още: МАРГАРЕТ АТУУД НА МИТИНГ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА

По свой начин изрази подкрепата си за Украйна и Стивън Кинг. Той качи своя снимка в Туитър, на която е с тишърт с надпис „Аз съм с Украйна“:

„Обикновено не публикувам свои снимки, но днес е изключение“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах