Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Световно изследване: Хората вече не се интересуват от новини

Най-масов източник на информация са социалните мрежи

Въпреки че журналисти като загиналия фоторепортер на „Ройтерс“ рискуват и губят живота си, за да отразят военните новини, хората вече не се интересуват от тази информация. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Световно изследване: Хората вече не се интересуват от новини

Въпреки че журналисти като загиналия фоторепортер на „Ройтерс“ рискуват и губят живота си, за да отразят военните новини, хората вече не се интересуват от тази информация. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече хора в целия свят се отказват от новините, защото ги намират за скучни или депресивни. Това са резултатите от глобално изследване, проведено от Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, съобщава Би Би Си.

В допитването, проведено през януари и февруари 2024 г., са взели участие почти 95 хиляди души от 47 страни в света. Според получените данни, четирима от всеки 10 души – 39% от всички – съзнателно избягват да гледат или четат новини. През 2017 г. процентът на тези хора е бил значително по-нисък – 29%.

Според авторите на доклада, желанието на хората „да се изключат“ от новинарския дневен ред са войните в Украйна и Близкия Изток.

„Ройтерс“ твърди, че това е рекордно високо ниво на отказ от новини, дори при условие, че изборните процеси в много страни, включително и САЩ, донякъде са повишили интереса на хората към актуална информация. Във Великобритания от 2015 г. до днес интересът към новините е намалял наполовина, допълват от Би Би Си.

Друг извод от доклада на „Ройтерс“ е, че през последното десетилетие аудиторията на традиционните източници на новини – като телевизията и печатните издания – рязко е намаляла. Младите хора предпочитат да откриват новините в интернет, основно в социалните мрежи. Засега Фейсбук запазва лидерската си позиция в това отношение, но все пак показва устойчива тенденция на спад. Ютюб и Уотсап също са важни източници на информация, но най-сериозен растеж отбелязва ТикТок. Китайската платформа вече изпревари по популярност Х (Туитър) за пръв път в историята си. Сред младежите на възраст между 18 и 24 години ТикТок е най-популярна – 23% от тях изцяло разчитат на тази мрежа, за да се чувстват информирани. Причината е във формата – късите новинарски клипчета са предпочитани от младите хора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС