Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Свидетелка по делото срещу Серебренников: Принудиха ме да излъжа

Твърденията за разхищение на държавни пари от страна на ръководителя на Театър „Гогол” са съмнителни

Срещу режисьора и директор на театралния Център „Гогол“ в Москва Кирил Серебренников се води дело от август 2017 г. за злоупотреба с държавни средства. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Свидетелка по делото срещу Серебренников: Принудиха ме да излъжа

Срещу режисьора и директор на театралния Център „Гогол“ в Москва Кирил Серебренников се води дело от август 2017 г. за злоупотреба с държавни средства. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делото „Седмо студио” срещу руския театрален режисьор Кирил Серебренников придоби обрат вчера, 15 юни, когато счетоводителката Елеонора Филимонова обяви в съда, че всички нейни показания, на базата на които Серебренников е обвинен, са дадени под натиск и се отказва от тях, съобщава „Комерсант”.

Делото срещу Серебренников от август 2017 г. е за злоупотреба с държавни средства. Според следствието, държавните пари, отделени за постановки на спектакли в рамките на проекта „Платформа“, са били откраднати с помощта на кухи фирми. По оценка на следователите щетите са за 133 млн. рубли (около 3,3 млн. лв). В продължение на 2 години Серебренников беше държан под домашен арест, докато през август 2019 г. не беше освободен с мярка за неотклонение подписка. Една от счетоводителките на „Седмо студио” Нина Масляева, дала показания срещу режисьора, призна за измамите.

Разпитаната вчера Елеонора Филимонова е била помощник на основната свидетелка срещу Серебренников. Според нейните думи следователите са я заплашили, че ако не подпише показания, потвърждаващи разхищението на средства, ще бъде изпратена директно в затвора. Разпитът е продължил повече от три часа и тя е била принудена да подпише документи за доброволни признания още преди началото му. Така олекват огласените от прокурора твърдения, че Серебренников е държал „черна каса” за източване на пари.

Защитата на обвиняемите не признава, че е имало разхищение на държавни средства, тъй като спектакли е имало, а проведените от „Платформа“ събития са били дори повече, отколкото са били посочени в гранта от Министерство на културата. Адвокатът на Серебренников Сергей Харитонов твърди, че режисьорът не е бил упълномощен да се разпорежда с финанси и не е имал отношение към икономическата дейност на „Седмо студио“.

Кирил Серебренников е прочут с работата си на сцената и екрана. Директор е на Център „Гогол“ – прогресивен, експериментален театър, посещаван от либерални московчани. Театърът е известен със съвременни продукции, които третират политически и сексуални теми – рядкост на сцената в Москва.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах