Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свинска журналистика или опит за дискредитация на медийна група?

Директорът на „НетИнфо“ сигнализира за намеса в редакторската политика на „Гонг“ и други медии, от „Нова Броудкастинг Груп“ отричат

Напускането на главния редактор на спортния сайт „Гонг“ Николай Александров породи разкрития за намеса в редакционната политика и на други сайтове в медийната група „НетИнфо“. Снимка: Личен архив - Свинска журналистика или опит за дискредитация на медийна група?

Напускането на главния редактор на спортния сайт „Гонг“ Николай Александров породи разкрития за намеса в редакционната политика и на други сайтове в медийната група „НетИнфо“. Снимка: Личен архив

За засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарик нюз“ сигнализира Христо Христов, изпълнителен директор на медийната група „НетИнфо“, част от която са посочените сайтове. Христов съобщи за проблема в публикация в „Гонг“, откъдето в началото на тази седмица напуснаха всички спортни журналисти, последвали главния редактор на спортния сайт Николай Александров. Александров подаде молба за напускане, причината за която бе обяснена от колегата му Томислав Русев като намеса в редакционната политика след идването на новите собственици на медийната група братя Домусчиеви.

„От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност“, пише Христов.

„Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“, обяснява Христов.

Подобен бил случаят с Николай Александров в „Гонг“ – затова Христо Христов заявява, че отказва да разпише подадената молба за напускане на журналиста.

От „Нова Броудкастинг Груп“ реагираха със съобщение до медиите, в което отхвърлят твърденията на Христо Христов и се твърди, че изявлението на директора на „НетИнфо“ е опит „за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори“.

„Нова Броудкастинг Груп ЕAД (НБГ), като мажоритарен собственик на „НетИнфо“, отхвърля обвиненията за намеса в редакционната политика на „НетИнфо“, отправени в разпространена позиция на изпълнителния директор и миноритарен акционер на „НетИнфо“ Христо Христов – се казва в съобщението. – Ръководството на НБГ заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото обществото тема за свободата на словото. НБГ изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото.“

От „Нова Броудкастинг Груп“ пишат, че всички дружества в медийната група „спазват ясни правила и имат изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати. Тези критерии са еднакви за всички служители, независимо от опит и позиция и не се правят компромиси с тях“.

„За съжаление, все по-често сме свидетели на случаи, в които се прави съзнателна подмяна на факти и събития с цел лични облаги или придобиване на обществена популярност – казват от „Нова“. – НБГ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори.

Заставайки зад принципите на компанията и съгласно изискванията на устава и договора между акционерите, Председателят на съвета на директорите на НетИнфо свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията.“

Предлагаме Ви и пълния текст на Христо Христов:

„Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика.

Като изпълнителен директор и съдружник в „Нетинфо“ остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност. Ето една такава:

https://cska.gong.bg/…/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zapla…

Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“.

Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият „грях“ на Ники е, че е фен на ЦСКА.

Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше.

Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен.

Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи грешки, но този не е един от тях.
Имало е случаи, в които не съм отстоявал достатъчно категорично позицията на Нетинфо пред чуждата воля, но този не е един от тях.

Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата гледна точка, за да вървим напред само и само да има разбирателство.

Но този не е един от тях.

Защото за свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис.

Докато съм изпълнителен директор на „Нетинфо“, няма да разпиша „взаимното съгласие“ на Ники Александров. И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на „Гонг.бг“.

Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия.“

Вижте още: ЕФИРЪТ ОСТАВА БЕЗ „ГОСПОДАРИ“, НО ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ НАПЪЛНИ С РОБИ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах