Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свиня на арт пазара

Карикатурата на Чавдар Николов ще бъде предложена на търг на „Аполон и Меркурий“

Карикатурата, с която Чавдар Николов отвърна на свалените си видеа от сайтовете на Нова тв. - Свиня на арт пазара

Карикатурата, с която Чавдар Николов отвърна на свалените си видеа от сайтовете на Нова тв.

Прочутата карикатурна свиня с разпознаваема свинска опашка, с която Чавдар Николов отвърна най-ясно на въпроса #Кой? – отива на търг. Търгът е от 18,18 ч. тази вечер в Гранд хотел „София“ – точно там, където преди 6 години, на 27 май 2010-а, нахлу полиция и прекрати друг търг на „Аполон и Меркурий“, прибра картините и арестува собствениците Димитър Фицов и Игор Марковски. По-късно съдът свали всички обвинения, а Марковски заведе и спечели дело за обезщетение за причинените му щети и неприятности.

Огледът на произведенията започва в 16,16 ч. Това е юбилейният аукцион с пореден номер 100 на „Аполон и Меркурий“ и в него ще се предлагат само картини на български художници. Развеселената свиня на Чавдар Никоколов е в приятната компания на произведения от известни автори като Димитър Казаков-Нерон, Енчо Пиронков, Цанко Лавренов и Владимир Димитров-Майстора. Но по смисъла на закона нито едно от тях не е културна ценност. Засега!

Първоначалната цена за свинския двоен карикатурен портрет е 0 € (или два пъти по-малко в левове). Цялата сума от продажбата ще бъде дадена на нейния автор. Аукционната къща няма да добавя т.нар. „Премия на купувача“.

И не се страхувайте, този път полицейски нападения няма да има. Първо защото Игор Марковски заяви, че е осигурил целия комплект от разрешителни документи. И второ, но още по-важно – самият премиер си закача карикатурите на Николов на стената виртуално. Още тази вечер някой ще си закачи една от най-смешните реално – това може да сте вие.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах