Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свобода и слава за смелата крава!

Добиче-беглец от кланица стана медийна звезда и си уреди живота

Поради липса на портрет на Хермина, публикуваме снимка на друга крава от породата червена лимузина. - Свобода и слава за смелата крава!

Поради липса на портрет на Хермина, публикуваме снимка на друга крава от породата червена лимузина.

Славата и съдбата обичат смелите – съвсем наскоро те се усмихнаха и на Хермина, холандска крава, избягала на път за кланицата, за да се превърне в звезда на социалните медии, след цял месец успешно измъкване от потерите, пратени по дирите ѝ.

Благодарение на своята упоритост и на кампания за финансиране, набрала 48 хил. евро, тригодишната червена лимузина (както се казва нейната порода) ще изживее дните си на зелени пасища край тихи води, съобщава сайтът RTE.

Дръзкият порив на Хермина към свободата – дошъл, докато се опитвали да я натоварят на камион за кланицата – ѝ спечели масов изблик на солидарност, трансформирала се във финансова подкрепа.

Вече повече от четири седмици лимузината заблуждава преследвачите и избягва клопките. Крила се в горите на Северна Фризия, докато чакала новите си приятели, вдъхновени от копнежа ѝ за свобода и независимост, да съберат достатъчно пари за освобождението ѝ с хаштаговете като #JesuisHermien, #GoHermien and #MeKoe (последната кампания е по модела на #MeToo, но с холандската дума за крава – koe).

Дори кралското семейство на Нидерландия се намеси в случая, като Питер ван Фоленхофе, зет на бившата кралица Беатрикс, настоя:

„Длъжни сме да спасим Хермина. Нека всички заедно я купим и ѝ дарим свободата“, призова той.

Официално кръстена Йоуке 18, по името на съпругата на собственика си Тон ван ден Енк, Хермина избягала заедно с друга крава – и за да затруднят преследвачите си, двете животни поели в различни посоки. Но другата крава скоро била заловена и върната обратно. А през нощта Хермина била забелязана да се промъква в сенките край обора със сеното, преди да изчезне в мрака.

Според местното издание AD Daily, кампанията за спасяването на животното е събрала достатъчно пари, които да ѝ осигурят спокойствие и достоен живот през оставащите ѝ дни. Но все пак първо трябва да бъде заловена, а тя е доста „осторожна“, казва ветеринарят Едо Хамерсма, който познава лично Хермина.

„Трябва да я оставим да се поуспокои и да изчакаме затоплянето на времето, когато стадата ще излязат по полето. Тогава вероятна тя сама ще се присъедини към тях“, коментира Едо Хамерсма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90