Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Свободата на словото в България – на дъното в ЕС

Страната ни е на 113-о място в класация на „Репортери без граници“. От 180 изследвани страни

В България – страната с най-нисък рейтинг в Европейския съюз, политици и групи по интереси държат повечето медии, се посочва в изследването на „Репортери без граници“. - Свободата на словото в България – на дъното в ЕС

В България – страната с най-нисък рейтинг в Европейския съюз, политици и групи по интереси държат повечето медии, се посочва в изследването на „Репортери без граници“.

България е страната с най-ограничена свобода на словото в целия Европейския съюз. Това виждаме в годишната класация на международната организация „Репортери без граници“. Страната ни пада със 7 места в сравнение с миналата година и вече е 113-а – от общо 180 изследвани държави. Списъкът традиционно се обявява в Световния ден на свободния печат, 20 април.

От организацията посочват в изследването си, че медийната собственост от конгломерати с широк кръг на бизнес интереси отдавна е поставила независимостта на журналистите в опасност. Според анализа им този риск расте все повече и повече.

Сред примерите са дадени Франция (45-а позиция), където частните национални медии са предимно собственост на бизнесмени, чиито области са извън медиите; и България – страната с най-нисък рейтинг в Европейския съюз, където политици и групи по интереси държат повечето издания.

„Един от факторите, които отразяваме в нашата класация, е независимостта на медиите – казва Кристиан Мир, който завежда германската секция на „Репортери без граници” в Берлин, в интервю за „Дойче веле“. – В този смисъл икономическата зависимост, разбира се, играе важна роля. България влоши позицията си със седем места, защото е една от страните, където тази тенденция е най-силна. Там на практика олигарсите контролират повечето медии. В България освен това се увеличават и случаите на насилие срещу журналисти. Това са двата фактора, предопределили лошото ви класиране.“

Като нещо, което страната ни може да предприеме, за да подобри свободата на словото, е да има истинска прозрачност за собствеността на медиите. В момента, казва Мир, медийното разнообразие е само привидно, а истинските собственици могат да се скрият.

„Ние обръщаме внимание на този проблем, който е много сериозен за демокрацията в страната изобщо – посочва той. – Защото без функциониращи медии, където се водят истински дебати, демокрацията не може да се развива. А България като относително нов член на ЕС има проблем с демокрацията.“

Важно според организацията е и създаването на климат, в който насилието над журналисти да е абсолютно неприемливо и да се осъжда най-остро. Подобни практики, макар да ги има и в други страни от ЕС, са недопустими в страна-членка на Евросъюза.

През 2004-а България беше на 34-о място в класацията на „Репортери без граници“. Оттогава всяка година позицията й пада все по-надолу.

Иначе, в настоящата класацията страната с най-свободна информация е Финландия. В десетката са още Холандия, Норвегия, Дания, Нова Зеландия, Коста Рика, Швейцария, Швеция, Ирландия и Ямайка. САЩ са на 41-о място, а Русия – на 148-о. В дъното на класацията са Китай, Сирия, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах