Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Свободни артисти „пият студена вода“ пред Министерството на културата

Държавата бави обещаната помощ и вече четвърти месец независимите творци са без доходи

„Да изпием по една студена вода пред МК и по този начин да покажем метафорично ситуацията, в която сме поставени!”, пишат организаторите на митинга. - Свободни артисти „пият студена вода“ пред Министерството на културата

„Да изпием по една студена вода пред МК и по този начин да покажем метафорично ситуацията, в която сме поставени!”, пишат организаторите на митинга.

Артисти на свободна практика ще се съберат на мирен протест днес, 17 юни, пред Министерството на културата, в 15 ч., за да подчертаят тревогите си от тромавите процедури по подпомагане на независимите творци, огласени от културния министър по време на извънредното положение заради коронавируса. Събитието под името „Събрание на независимите артисти пред МК” е обявено във Фейсбук. 

Исканията им са за по-бързо изпълнение на програмата „Творчески стипендии“ на Национален фонд „Култура” към Министерство на културата и спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите. Артистите настояват да се назначат допълнителни експерти, които да помогнат за изпълнението на програмата, както и да се преразгледат неодобрените кандидати, тъй като има идентични кандидатури с различни резултати при оценяване. Настоява се и за нова възможност за подпомагане на артисти (физически лица на граждански договори и самоосигуряващи се лица) с доход над 1 000 лв. месечно.

Вече четвърти месец независимите артисти са без доходи, след като принудителната карантина затвори културните пространства и ги лиши от препитание. Още в края на март Министерството на културата започна разговори с техни представители, за да гарантира оцеляването им в условия на извънредното положение, което най-много ощети културата. През април беше обявена мащабна програма с бюджет от 5 милиона лева за подпомагане на артисти и проекти в независимия сектор. Национален фонд „Култура” освен това проведе три конкурсни сесии за финансиране на самоосигуряващите се артисти. Нито една от сесиите не е окончателно завършила, много от одобрените не са получили плащания, а повечето не знаят какъв е окончателният статус на кандидатурите им.

Според сайта на Национален фонд „Култура“, в рамките на първата сесия по програмата за директна финансова подкрепа на независими артисти са подадени 1028 кандидатури, от които 323 са одобрени и трябва да получат стипендии.

Общо за втората и третата сесия са постъпили 261 кандидатури, като срокът за административната им обработка е 19 юни.

По време на първото разглеждане на документи Национален фонд „Култура” отхвърли множество молби. Според комисията на НФК, кандидатите не отговарят на изискванията – до 1000 лв. средномесечен доход през миналата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата.

Стипендии са отказани на известни творци като Анна-Мария Гюзелева, Симон Еди Шварц, Николай Гундеров, Развигор Попов, Сашка Братанова, Милена Гетова, Анжело Красини, Живка Шопова, Борис Роканов, Пепи Писарски, Андрей Калудов, Вида Пиронкова, Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Леонид Йовчев и много други.

Вижте още: ОБЯВИХА ТВОРЦИТЕ С ИЗВЪНРЕДНИ СТИПЕНДИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах