VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Свръхсетивност и емоции в картините на Томе Мишев

Неоекспресионизъм от Македония

Томе Мишев, "Доилка" - Свръхсетивност и емоции в картините на Томе Мишев

Томе Мишев, "Доилка"

Около двайсетина платна на художника Томе Мишев напълниха с колорит и светлина Македонския културен институт в София.

Изпълнени в неоекспресионистичен стил, в тези картини традицията и сигналите на днешния ден са пълно съзвучие. Богати на цвят, топлина и южна светлина, те носят полъха на Балканите в съвременността. Пространството, родният край, лицата, музиката са изпълнени със замах и сгъстени багри. Те насищат сетивата, преодоляват нормите на видимия свят и емоциите нахлуват директно във въображението на зрителя. Радостта от рисуването се превръща в радост от живота, която ни заразява и изпълва с въодушевление.

„Тези емоции съзнателно заобикалят времето на страдания и кризи и черпят сокове от най-благородните дълбини на човешката психика”, пише за него критичката Лиляна Мисирлич.

Томе Мишев е един от най-изявените македонски артисти. Роден е през 1958 г. в Струмица. Има над десет самостоятелни изложби в цяла Европа, участвал е в множество престижни международни форуми като биеналетата в Пекин и Сантяго.

Toshe3

Toshe4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg