Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сюрреално! Мустаците на Дали са непокътнати 28 години след смъртта му

Ако претендентката за наследството му се окаже негова наследница, тя ще получи 25% от творбите му

„Връхчетата на мустаците му все така сочат 10 ч. и 10 мин., както би желал самият той“, заяви пред пресата Нарцис Бардалет, неговия препаратор. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Сюрреално! Мустаците на Дали са непокътнати 28 години след смъртта му

„Връхчетата на мустаците му все така сочат 10 ч. и 10 мин., както би желал самият той“, заяви пред пресата Нарцис Бардалет, неговия препаратор. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Прочутите мустаци на Салвадор Дали са се съхранили в перфектно състояние, разкри ексхумацията на художника- сюрреалист, направена заради ДНК тест. Нарцис Бардалет, препараторът на Дали, заяви, че тялото му се е запазило точно в този вид, в който е било положено в саркофага преди 28 години, съобщава британският „Телеграф“.

Връхчетата на мустаците му все така сочат 10 ч. и 10 мин., както би желал самият той – каза Бардалет пред местна телевизия. – Това е чудо. Дали ще бъде с нас още дълго време.”

Испанският маестро бе изваден от гроба си в родния си град Фигерес късно през нощта в четвъртък при една много спорна операция за установяване на твърдение за бащинство от страна на телевизионна гадателка, която се представя като негово незаконно дете.

Пилар Абел, на 61, също от Фигерес, повече от десетилетие се бори да докаже, че е дъщеря на Дали – факт, който й бил съобщен от нейните майка и баба, още когато е била осемгодишна. Тя била резултат от тайна връзка на женения художник с майка й. Независимо, че често е била смятана за измамница, през юни г-жа Абел убеди съда да разпореди ексхумация на тялото на Дали, след като мадридски съдия се съгласи, че няма друг начин случаят да бъде решен.

Пилар Абел, претендентката за наследството на Салвадор Дали. Снимка: Стопкадър

Луис Пенюелас, секретар на фондацията „Гала Салвадор Дали“ подчерта, че според него ексхумацията е „напълно неприемлива”, а твърденията на г-жа Абел са „неоснователни“.

Операцията по изваждането на тялото не била никак лесна от техническа гледна точка. Наложило се да бъдат инсталирани кранове, които да повдигнат тежащия тон и половина надгробен камък от криптата, намираща се под сцената в проектирания от самия художник театър-музей.

Това е станало под покрова на нощта, със забрана за присъствието на медии и с брезент, поставен над горната част на сградата, за да се предотвратят снимки с дронове. Присъствали са само 15 души, които не са имали право да носят камери и телефони, за да се избегне изтичането на кадри.

Саркофагът с останките на Салвадор Дали бяха изнесени от театъра-музей във Фигерес за ДНК-проби в Мадрид.

Марта Фелип, кмет на Фигерес, нарече „гротеска“ фактът, че думи на гадателка са взети толкова сериозно. Според нея резултатите от ДНК теста ще станат известни през първата седмица на септември. И ако се окаже, че г-жа Абел не е дъщеря на художника, Фондацията и местните власти ще искат от нея да възстанови похарчените средства.

Но ако г-жа Абел се окаже права, тя би могла да наследи 25 процента от голямото наследство на Дали. Това ще е началото на нова съдебна битка с Фондацията и испанската държава, на които той е завещал творбите си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС