Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

СЗО: Алкохолът, цигарите и вредните храни убиват 2,7 млн. европейци годишно

Организацията препоръчва държавите да наложат по-строг контрол върху рекламите на твърде солените и сладки храни

За да не ощетят печалбите си, редица компании залагат на подвеждащи реклами. Снимка: ЕПА/БГНЕС - СЗО: Алкохолът, цигарите и вредните храни убиват 2,7 млн. европейци годишно

За да не ощетят печалбите си, редица компании залагат на подвеждащи реклами. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алкохолът, тютюневите изделия и полуфабрикатите убиват 2,7 млн. души в Европа всяка година, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО). Необходимо е властта да наложи по-строг контрол, тъй като печелившите индустрии боравят с подвеждащи маркетинг кампании, пише „Гардиън“, позовавайки се на организацията.

Според изчисленията на СЗО тютюнът, изкопаемите горива, алкохолът и т. нар. свръхпреработени храни като полуфабрикати и газирани напитки са отговорни за преждевременната смърт на 7400 души всеки ден. На годишна база това се равнява на около 2,7 млн. смъртни случая, или една четвърт от смъртността във всички държави в Европа. Леталният край най-често е причинен от сърдечно-съдови заболявания, свързани със затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене.

Вина за това имат бизнесите, които използват „открити и прикрити методи“ за печалба, като същевременно забавят или затрудняват приемането на политики, които биха намалили смъртните случаи, казва още здравната агенция към ООН.

„Малък брой международни корпорации упражняват значителна власт върху политиката и законодателството в страните, в които съществуват, и възпрепятстват регулациите, свързани с обществения интерес, за да не ощетят печалбите си“, пише СЗО.

Сред най-често срещаните тактики са целенасочени рекламни кампании, заблуждаващи потребителите за ползите от продуктите или за техния благоприятен ефект върху околната среда, казва доктор Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. Посочени са и няколко ответни тактики: вдигане на данъците за алкохолните продукти; задължаването на производителите да използват по-обикновени и едноцветни опаковки за вредните хранителни продукти и въвеждането на предупредителни етикети за вредата за здравето. Към момента по-сериозни мерки се прилагат единствено за тютюневите изделия.

Докладът на СЗО идва след проучване от 2013 г., според което алкохолът, цигарите и полуфабрикатите водят до 19 млн. смъртни случаи в целия свят, 34% от смъртността на планетата.

Въпреки препоръките на ООН за борба срещу затлъстяването и тютюнопушенето, всички европейски държави към момента се движат извън тези рамки. Всяка година тютюневите изделия са отговорни за смъртта на над 1 млн. души в Европа. Алкохолът отнема 400 хил. живота, а храните с твърде високо съдържание на сол и захар – 350 хил. От респираторни и други заболявания, свързани с добива и употребата на изкопаеми горива, загиват 600 хил. души.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Bookshop 728×90