Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тадж Махал става все по-жълт

Магистрати в Индия заплашват да затворят сградата, ако тя не бъде почистена

Бялото на мраморната сграда започва да губи свежестта си, вследствие на замърсяване - и най-вече на тор от насекоми. Снимка: Уикипедия - Тадж Махал става все по-жълт

Бялото на мраморната сграда започва да губи свежестта си, вследствие на замърсяване - и най-вече на тор от насекоми. Снимка: Уикипедия

Гробницата на Мумтаз Махал, позната като Тадж Махал, може да бъде затворена за посетители, ако индийското правителство не предприеме мерки за спасяването на „пренебрегваната с години забележителност“, предупреждава индийският Върховен съд.

„Или ще затворим Тадж и ще я унищожим, или ще я реставрирате“, заявяват магистратите на държавните власти.

През месец май съдиите обърнаха внимание на факта, че бялото на мраморната сграда започва да губи свежестта си и става все по-жълто, вследствие на замърсяване – най-вече на тор от насекоми. Тогава държавните власти бяха посъветвани да потърсят чуждестранни експерти, които да коригират „притеснителната промяна в цвета“, пише „The Art Newspaper“.

Днес Върховния съд обаче констатира, че след препоръката им не са предприети никакви мерки.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Властите на Утар Падеш (индийски щат – бел. ред.) не са обезпокоени. Никакъв план за действие или документ за визията им не е показан все още. Или разрушете Тадж Махал, или я реставрирайте“, казват представители на Върховния съд пред „Индиън експрес“.

В местната преса се появиха информации, в които се твърди, че Атмарам Надкарни, адвокатът в защита на Министерството на околната среда и водите – натоварени с отговорността за замърсяването, е докладвал пред съда, че е създадена група, която да „открие конкретния източник на замърсяване във и около Тадж“. Анализът обаче щял да отнеме поне четири месеца. От министерството отказват да направят изявление.

Междувременно представители на археологическа правителствена организация, отговорна за опазването на национални паметници, твърдят, че се опитват да се борят с ефектите от замърсяването на културния обект. От Върховния съд обещаха да следят ситуацията ежедневно от 31 юли нататък.

Тадж Махал се намира на 274 км югоизточно от столицата Ню Делхи и привлича около 70 хил. посетители дневно. Паметникът е построен през XVII в. от моголския император Шах Джахан като мавзолей за съпругата му Мумтаз Махал, починала при раждането на 14-ото им дете.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах