Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тайфун с нежно име в Зала „България“

Американската диригентка Марин Алсоп с два концерта със Софийската филхармония

Марин Алсоп. Снимка: Ейдриън Уайт - Тайфун с нежно име в Зала „България“

Марин Алсоп. Снимка: Ейдриън Уайт

Световно име в дирижирането пристига за пръв път у нас. Американката Марин Алсоп, определяна от експертите за най-добрата маестра на диригентския пулт, ще изнесе два концерта със Софийската филхармония – на 20 и 21 май в Зала „България“. Алсоп, която присъства във всички важни класации за класическа музика, ще представи у нас свои интерпретации на Академична увертюра и Втора симфония от Йоханес Брамс.

Родена в Ню Йорк в семейството на професионални музиканти, Марин обвързва кариерата си с Европа. В момента тя е музикален директор на Симфоничния оркестър в Балтимор – позицията, която ще задържи до края на сезон 2020/2021, я прави първата жена начело на подобен голям оркестър в Щатите. Междувременно от септември 2019 г. е главен диригент на Виенския радиосимфоничен оркестър, все още доминиран от мъже и познат с предимно консервативните си нагласи.

Алсоп учи първо в „Мастърс скул“, после в Йейлския университет, от където се премества в „Джулиард“. Във висшето училището за таланти получава бакалавърска и магистърска степен по цигулка и по време на обучението си свири с оркестри като Нюйоркската филхармония и оркестъра на Нюйоркския балет. През 1989 г. тя става носител на наградата „Кусевицки“ за изключителен студент диригент в музикалния център „Tanglewood“ през 1989 г. Тогава се среща със своя кумир и бъдещ наставник Ленърд Бърнстейн, който оценява високо таланта ѝ.

Носителка на „Грами“, няколко награди „Грамофон“, номинирана за „Еми“, наградите на „Би Би Си Мюзик Мегъзин“, Алсоп е първият и единствен диригент, получил стипендия „МакАртър“. Удостоена е с наградата Crystal Award на Световния икономически форум и влиза в историята като първата жена диригент на „Последната вечер на BBC Proms“,  включена е и в престижната класация на Класик ФМ за най-добри диригенти на всички времена наред с Лорин Маазел, сър Колин Дейвис, Артуро Тосканини, Леополд Стоковски, Валери Гергиев и Херберт фон Караян.

През 2021 г. Алсоп дава началото на „OrchKids“, музикална образователна програма за младежи в неравностойно положение в Балтимор. През 2019 г., след седем години като музикален директор, Алсоп става почетен диригент на симфоничния оркестър на Сао Пауло в Бразилия (OSESP), където продължава да ръководи големи проекти всеки сезон.

През пандемичната 2020 г. Марин Алсоп ръководи глобален проект за отбелязване на 250-годишнината от рождението на Бетовен в сътрудничество с „Карнеги Хол“. За да сподели посланията на композитора за толерантност, единство и радост с публиката на нашето време, тя създава нови прочити на Деветата симфония на Бетовен с десет оркестъра на водещи места на шест континента; партньори са лондонският „Саутбанк център“, където тя е асоцииран артист.

Марин Алсоп има дългогодишни връзки с Лондонската филхармония и лондонските симфонични оркестри; редовен гост-диригент на големи международни състави като оркестъра на Кливланд, Оркестъра на Филаделфия, Гевандхаус оркестър в Лайпциг, Оркестъра на „Ла Скала“, Оркестъра от епохата на Просвещението и Датския национален оркестър, Фестивалния оркестър на Будапеща и оркестрите на Концертгебау. Тя открива сезон 2020/2021 на „Оркестр де Пари“ и се завръща с Лондонския симфоничен оркестър както в Барбикан Център, така и в Западната Музикална академия.

Обширната дискография на Алсоп включва записи за „Дека“, „Хармониа Мунди“ и „Сони класикъл“, както и забележителни цикли на Брамс с Лондонската филхармония, Дворжак със симфоничния оркестър на Балтимор и Прокофиев със Симфоничния оркестър на Сао Пауло за „Наксос“. Отдадена на новата музика, тя е музикален директор на фестивала за съвременна музика в Калифорния в продължение на 25 години.

Наред с много други награди и академични длъжности, тя работи като резидент през 2020 г. във Виенския университет за музика и сценични изкуства, директор е на университетската програма по дирижиране в Института Пибоди в университета „Джонс Хопкинс“ и е почетен доктор на университета Йейл и училището Джулиард.

Откъс от концерт от поредицата „Би Би Си Промс“ с Марин Алсоп на диригентския пулт:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg