POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тайфуни в зала „България“ с нежни имена

Софийската филхармония представя композиции на Добринка Табакова и Пенка Кунева

Филхармонията ще изпълни „The High Line“ за цигулка, флюгелхорн и оркестър от Добринка Табакова. - Тайфуни в зала „България“ с нежни имена

Филхармонията ще изпълни „The High Line“ за цигулка, флюгелхорн и оркестър от Добринка Табакова.

Произведения на две жени, признати на световната сцена, ще бъдат изпълнени в Деня на жената в зала „България“ – Добринка Табакова и Пенка Кунева. Така в Софийска филхармония празненствата за Осми март започват с този концерт още на 7-и.

Добринка Табакова е първата жена композитор, на която е поръчвана музика от агликанската църква – за катедралата в град Труро. Родена в Пловдив, отскоро тя е щатен композитор на Би Би Си. Композирала е за Кралското филхармонично дружество, Би Би Си Радио 3 и Британската филхармония. Първият ѝ албум получи номинация за „Грами“ през 2014-а.

На 7 март публиката в зала „България“ ще чуе произведението ѝ „The High Line“ за цигулка, флюгелхорн и оркестър.

Пенка Кунева – първият композитор с докторска титла от престижния университет „Дюк“, е оркестрирала музиката на филми като „Матрицата“, „Карибски пирати”, „Ангели и демони“, „Трансформърс”. Българката пише музика и за видеоигри – „Принцът на Персия“, „Трансформърс“, „Мумията VR“, също и за филмите „Ага“, „Encounter“, „Devil’s Whisper“…

Пенка Кунева

За 90-тия юбилеен сезон на Филхармонията Кунева написва симфоничната поема „Предателството на технологиите“ – и световната ѝ премиера ще бъде сега, на родна сцена.

Диригент на концерта ще е италианката Батриче Венеци, тя бе на диригентския пулт и на миналогодишния концерт на Филхармонията за 8 март. Солисти ще бъдат Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония, и американската тромпетистка Лейси Хейс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС