Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тайната на българския Квадрат

Тихомълком ремонтират четвъртото крило на музея

Таен ремонт тече в четвъртото крило на Националната галерия „Квадкарт 500“ откъм улица „Оборище“. Снимка: Емил Георгиев - Тайната на българския Квадрат

Таен ремонт тече в четвъртото крило на Националната галерия „Квадкарт 500“ откъм улица „Оборище“. Снимка: Емил Георгиев

В края на своя втори министерски мандат Вежди Рашидов е отделил пари за четвъртата страна на „Квадрат 500“, разкри самият той в телевизионно предаване. „Площад Славейков“ научи от зам.-директорката Яра Бубнова, че ремонтът в изоставеното четвърто крило на музея вече е започнал. Но защо се прави тайно? Защо новото ръководство в Министерството на културата не се похвали с новината, че Квадратът скоро ще си има четвърта страна?

Новата сграда на Националната галерия бе открита официално през май 2015-а. Но парите (27 милиона лева – 23 млн. по оперативна програма и 4 млн. от бюджета) стигнаха само за три от крилата на музея. Но откакто бе пусната в експлоатация, на новата галерия не й върви – претърпя още ремонти, а през януари тази година, когато температурите паднаха много под нулата, се развали климатичната инсталация и повреди 20-ина ценни произведения на изкуството.

Националната галерия изглежда голяма – но в пределите й липсва един съществен компонент: зали за временни изложби, за събития. Тъкмо затова завършването на четвъртото крило е жизнено необходимо за тази институция и започването му е повече от добра новина. А и покрай лошите вести за повредените картини, със сигурност би прозвучало добре съобщението за предстоящото откриване на четвъртата страна на „Квадрат 500“. Но директорката Слава Иванова премълча този факт пред медиите, а за аварията в музея се оправда, като обвини подчинените си в амбиции за нейния пост.

Причина да бъде крита тази новина, оказа се, има: ремонтът на четвъртото крило не е по проекта на архитект Янко Атанасов, по който е изградена останалата част на „Квадрат 500“. Пространството трябвало да бъде преобразено в експозиционни зали, фондохранилище, подземна лекционна зала с амфитеатрално разположен салон и офиси. Вместо това в момента майстори боядисват стените, поставят фаянсови плочки и сменят дограмите в помещенията. Не се правят нови музейни пространства, просто старите козметично ще бъдат пригодени за ползване.

И ако за преустройството на другите три крила са били дадени средно по 9 млн. лв., за четвъртото надали са отделени няколко хиляди лева. Дотам стига политиката в българската култура – за три страни на квадрата, но наречени Български Лувър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg