Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тонусът от кратката следобедна дрямка

Средиземноморската сиеста и индийската медитация имат доказан ефект. - Тонусът от кратката следобедна дрямка

Средиземноморската сиеста и индийската медитация имат доказан ефект.

Краткото дремване „по никое време“ притежава изключителен ефект. Изследване на Дюселдофския университет показва, че дори съвсем краткотраен сън помага на паметта. Друго изследване, осъществено от НАСА с пилоти, води до извода, че къса почивка може да подобри работата, рефлексите и настроението. Двайсетинаминутна дрямка многократно подобрява резултатите на пилотите, отбелязва „Гардиън“.

Късият сън е изключително важен за пилотите на дълги разстояния – единият си почива, докато другият управлява машината. След това се сменят и току-що отдъхналият се ползва от предимствата на подобрени рефлекси и цялостна готовност за реакция. При атлетите половин час почивка също има практически позитивен резултат.

Преди да пробвате тонизиращата трийсетминутна дрямка, можете да ударите едно бързо еспресо – ефектът му ще се усети чак при събуждането ви. Разбира се, това важи само в случай, че не прекалявате с кофеина. Ако е така, опитайте половинчасово отпускане и без кафе.

При тренировките на „Манчестър Юнайтед“ треньорът сър Алекс Фъргюсън и физиотерапевтът Роб Суайър въвеждат подобни кратки почивки в иначе интензивната програма на футболистите. Стаята за отдих е съвсем обикновена, в нея няма записи на успокояващи звуци, нито ароматични масла, но върши работа. Всички в отбора са доволни от резултатите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Истината е, че може да се дремне навсякъде, стига да е удобно – дори в някой офис или на пейка в парка, когато времето го позволява. Някои хора задрямват по-лесно от други, а има и сънливци, които ще спят часове наред, което не е идеята на енергизиращата дрямка. Може би най-добрият вариант е човек просто да се отпусне за малко – нито напълно заспал, нито изцяло буден, просто за да се освежи и да не мисли за нищо. В края на краищата, средиземноморската сиеста и индийската медитация имат един и същ ефект.

След дрямката са нужни няколко минути за разсънване и глътка вода. Излизането на светло или включването на лампите също позволява човек да дойде на себе си и да се заеме отново с работата за остатъка от деня.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах