Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Играта на тронове с една рокля

Тайната символика на одеждите на Церсей, новата кралица на Вестерос

Роклята от коронацията на Церсей е съчетание от символи, дизайнът е подобен на одеждите на баща й - мъртвият Тивин Ланистър. - Играта на тронове с една рокля

Роклята от коронацията на Церсей е съчетание от символи, дизайнът е подобен на одеждите на баща й - мъртвият Тивин Ланистър.

В последния епизод на „Игра на тронове“ Церсей (Лина Хийди) доминира в сезон, пълен с женско господство. Възкачването й на Железния трон бе сложно триумфален момент за нея – тъкмо бе избила враговете си и организирала безмислостно отмъщение на онези, които я бяха унижавали, но същевременно бе изгубила последното си дете. При получаването на короната обаче Церсей най-сетне преодоля дългосрочните ограничения на своя пол.

За да отбележи победоносния крайъгълен камък на героинята, в сериала се завърна дизайнерката на костюми, носителка на „Еми“, Мишел Клептън, за да създаде изключителните одежди на новата владетелка на Вестерос – роклята от коронацията е направена от кожа, гравирана в сребърно и черно, разказва „Венити феър“.

Модният подвиг е дори по-впечатляващ, като се има предвид, че Клептън е работила по друг сериал в Африка, когато е поканена да създаде четири костюма за последните два епизода на сезона в „Игра на тронове“ – включително дрехите от коронацията.

cersei3

„Не можех да откажа – казва Клептън. – За тази рокля имаше много кратък срок за изпълнение – четири до пет седмици – и трябваше да събера целия си екип, за да успея. За щастие, веднага щом получих сценария разбрах как трябва да изглежда дрехата на Церсей. Когато споделих скиците си с изпълнителните продуценти, те много ги харесаха, Лина Хийди също. Всички бяхме на едно и също мнение.

Знаех, че трябва да е кожа и да има общо с бащата на Церсей, Тивин. Исках ярък, силен силует, така че изправих раменете. Също така роклята трябваше едва да докосва глезените ѝ, така че да може да се виждат краката ѝ, отново символ на сила.

Сребърните рамене са декорирани по начин, сходен със златната ръка на Джайм, единственият човек, с когото тя все още има някаква връзка. Всеки детайл от дрехата представлява нещо. Няма „декорация“ по Церсей.“

Предвид, че всеки елемент от дрехата е значим, Клептън посвещава много усилия в решението за точния ѝ цвят. Изборът на черното е очевиден – Церсей оплаква децата си, баща си, но има и нещо отвъд това. За дизайнерката цветът представлява мъртвият вътрешен свят на героинята – съкрушителното й желание за власт на всяка цена. А многослойният ефект, създаден от събирането на кожа върху сребърен брокат, дава по-сложно усещане, означаващо, че нищо постигнато не е толкова просто.

Дори металните украшения са избрани, за да отразят колко мъртва е Церсей отвътре. Най-голямото предизвикателство, разбира се, е дизайнът на короната на новата кралица. Онзи владетелски елемент, достигането до който отне на Церсей шест сезона и живот, отдаден на битки.

„Това е сребърен лъв, магическият символ на Ланистър, но искахме той да бъде допълнително абстрактен. Отне повече време за изработката – гривата му сега представлява Железния трон. Церсей се справи сама. Тя е преродена.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах