Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тайната в кристалното кълбо на Да Винчи

Опит за разплитане на една загадка в последно откритата картина на Леонардо

Необичайното в прозрачното кълбо в долния десен ъгъл на платното е, че то не изкривява пространството зад себе си. Това изглежда още по-странно, защото докато работел над картината, художникът се занимавал и с изследване на оптическите илюзии и пречупването на светлината. Репродукция: „Кристис“, детайл - Тайната в кристалното кълбо на Да Винчи

Необичайното в прозрачното кълбо в долния десен ъгъл на платното е, че то не изкривява пространството зад себе си. Това изглежда още по-странно, защото докато работел над картината, художникът се занимавал и с изследване на оптическите илюзии и пречупването на светлината. Репродукция: „Кристис“, детайл

Една от загадките на последната открита картина на Леонардо да Винчи може би вече е изяснена. В книгата си „Леонардо да Винчи. Биография“ писателят Уолтър Айзъксън прави опит да обясни с две предположения необичайните свойства на кристалното кълбо в ръката на Иисус Христос в картината „Спасителят на света“, съобщава „Гардиън“. Картината ще бъде предложена на търг в Ню Йорк на 15 ноември, първоначалната цена на платното е $100 млн. 

Необичайното в прозрачното кълбо в долния десен ъгъл на платното е, че то не изкривява пространството зад себе си. Това изглежда още по-странно, защото докато работел над картината, художникът се занимавал и с изследване на оптическите илюзии и пречупването на светлината – както потвърждават многобройните записи и диаграми в дневниците му. Леонардо е много задълбочен в изследванията си и е несъмнено, че обектите зад кълбото биха били изкривени, ако художникът го беше нарисувал правилно. Но не е.

„Леонардо е решил да не изобразява кристалната топка реалистично, защото е смятал, че така ще отвлече вниманието от основния образ“, гласи първото предположение на Айзъксън.

От аукционната къща „Кристис“ подкрепиха тази версия:

„Картините на Леонардо са известни със своята мистерия и двусмислие. Той е бил отлично запознат с технологията и качествата на оптиката и светлината. Ако е пресъздал вярно образа с оптична прецизност, значи фонът е бил изкривен. Нашето мнение е, че той избрал да не го нарисува по този начин, защото би било прекалено разсейващо от основната тема на картината“.

Salvator Mundi („Спасител на света“) беше и е изключително значима заради рядкостта си. Това е първото откриване на картина на Леонардо след 1909 г.

Това не звучи съвсем убедително, защото именно по този начин картината на Да Винчи озадачава и привлича вниманието – поне на по-наблюдателния зрител – с въпроса защо художникът не е използвал познанията си по пречупването на светлината. Второто предположение на Айзъксън звучи по-логично:

„По този начин Леонардо е опитал да предаде чудотворните качества на Христос и неговото кълбо“.

Друга особеност на картината е, че централната фигура в нея е плътно изрязана върху черния фон, така че на практика фон няма.

„Самият портрет пък е плосък като икона, без истинска дълбочина при моделирането”, допълва Айзъксън.

Все пак въпросът дали художникът е искал да не разсейва зрителя, или да го озадачи, остава загадка. Междувременно от „Парамаунт Пикчърс“ обявиха намерението си да купят правата за екранизация на книгата на Айзъксън, а Леонардо ди Каприо искал да играе играе главната роля. Може би филмът ще ни даде истинският отговор.

Вижте още: ТЪРГ ЗА ЕДИНСТВЕНАТА КАРТИНА НА ЛЕОНАРДО В ЧАСТНИ РЪЦЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg