„Тайната вечеря на Дякона Левски“ на турне в страната

Какво би станало, ако нашите народни избраници превърнат в закон думите на Апостола: „Всеки, който злоупотреби със служебната си власт за своя изгода, да се накаже със смърт!“, пита Стефан Цанев

Иван Радоев в сцена от спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“. Снимка: Иван Дончев - „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на турне в страната

Иван Радоев в сцена от спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“. Снимка: Иван Дончев

В навечерието на 19 февруари, когато отбелязваме 145 г. от обесването на Васил Левски, Театър „Българска армия“ ще пътува из страната с една история на Стефан Цанев за Апостола. Спектакълът „Тайната вечеря на Дякона Левски“ ще гостува на драматични сцени в Североизточна България. 

Началото на турнето е във Варна на 12 февруари, понеделник. Следват Шабла, Каварна, Тервел, Добрич и Генерал Тошево. Трупата се завръща в София на 19 февруари, за да представи спектакъла и пред столичани.

„В днешно време, когато се говори само за пари, за власт и за корупция, образът на идеалиста Левски става все по-непостижим, все по-нужен – споделя авторът на пиесата, Стефан Цанев. – Не случайно всички наши държавници държат над главите си неговия портрет като икона – на която се молят или от която се страхуват? Защото представете си какво би станало, ако нашите народни избраници превърнат в закон думите на Апостола:

„Всеки, който злоупотреби със служебната си власт за своя изгода, да се накаже със смърт!“

Америка за България

Театърът на българската армия ни показва един спектакъл, който тревожи душите ни, на сцената се развихря многогласна безпощадна полемика, която може би звучи в душата на всеки от нас, в душата на всеки от нас ехти жестокият въпрос на Дякона: „Народе????“ – с четири въпросителни.

Изненада ли е това? Упрек ли? Ужас? Или надежда?

Тези въпросителни ще продължат да скърцат в нощта на нашите съвести като бесилки.”

Постановката е на Асен Шопов. В актьорския състав са Веселин Калановски, Милен Миланов, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов.

Colibri april 2017
Bookshop 728×90