Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ на турне в страната

Какво би станало, ако нашите народни избраници превърнат в закон думите на Апостола: „Всеки, който злоупотреби със служебната си власт за своя изгода, да се накаже със смърт!“, пита Стефан Цанев

Иван Радоев в сцена от спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“. Снимка: Иван Дончев - „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на турне в страната

Иван Радоев в сцена от спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“. Снимка: Иван Дончев

В навечерието на 19 февруари, когато отбелязваме 145 г. от обесването на Васил Левски, Театър „Българска армия“ ще пътува из страната с една история на Стефан Цанев за Апостола. Спектакълът „Тайната вечеря на Дякона Левски“ ще гостува на драматични сцени в Североизточна България. 

Началото на турнето е във Варна на 12 февруари, понеделник. Следват Шабла, Каварна, Тервел, Добрич и Генерал Тошево. Трупата се завръща в София на 19 февруари, за да представи спектакъла и пред столичани.

„В днешно време, когато се говори само за пари, за власт и за корупция, образът на идеалиста Левски става все по-непостижим, все по-нужен – споделя авторът на пиесата, Стефан Цанев. – Не случайно всички наши държавници държат над главите си неговия портрет като икона – на която се молят или от която се страхуват? Защото представете си какво би станало, ако нашите народни избраници превърнат в закон думите на Апостола:

„Всеки, който злоупотреби със служебната си власт за своя изгода, да се накаже със смърт!“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Театърът на българската армия ни показва един спектакъл, който тревожи душите ни, на сцената се развихря многогласна безпощадна полемика, която може би звучи в душата на всеки от нас, в душата на всеки от нас ехти жестокият въпрос на Дякона: „Народе????“ – с четири въпросителни.

Изненада ли е това? Упрек ли? Ужас? Или надежда?

Тези въпросителни ще продължат да скърцат в нощта на нашите съвести като бесилки.”

Постановката е на Асен Шопов. В актьорския състав са Веселин Калановски, Милен Миланов, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах