Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тайната за авторството на някои Шекспирови пиеси разгадана

Алгоритъмът на Плехач слага край на вековни литературни спорове и загадки

Изследването установява, че пиесата „Хенри VIII“ е колективен труд на Уилям Шекспир и Джон Флетчър (вляво) - Тайната за авторството на някои Шекспирови пиеси разгадана

Изследването установява, че пиесата „Хенри VIII“ е колективен труд на Уилям Шекспир и Джон Флетчър (вляво)

Изкуствен интелект успя да отдели безспорно части от пиесата на Шекспир „Хенри VIII“, написани от Джон Флетчър, наследил Барда като драматург на Кралската трупа в Лондон през 1616 г.

Чешкият учен Петр Плехач вкарал в алгоритъма на изкуствения интелект пиесата на Шекспир и образци от известните пиеси на Флетчър. Според резултатите от компютъра, Флетчър е написал по-голямата част от второ действие, но неговата намеса се усеща и в останалите части от текста – някои сцени са негови, а в други се вижда съавторството на двамата драматурзи. За да разбере това, компютър изследва ритъма на текста и използваната в него комбинация от думи. Така например алгоритъмът установява, че Шекспир е написал само първите сцени в четвърто (първоначално се предполагало, че именно те принадлежат на Флетчър) и пето действие, вероятно и четвъртата сцена в пето действие. Второ действие предполага споделено авторство.

Още през 1850 г. литературоведът Джеймс Спединг открива сходство между произведенията на Джон Флетчър и Уилям Шекспир. Дълго тази теза е била обект на изследвания и литературоведски спорове. Алгоритъмът на Плехач слага край на съмненията.

Джон Флетчър работи като драматург съвместно с Уилям Шекспир в началото на XVII век, а самият той е автор на 15 самостоятелни пиеси. Сред тях е и продължението на „Укротяване на опърничавата“ – „Триумфът на жените, или укротеният дресьор“ (1604 г.) Известен е като майстор на трагикомедиите, има усет към внезапните сюжетни обрати и към точната фраза.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg