Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Тайните на Майкъл Джексън изяждат отвътре жертвите му

Две пораснали момчета споделят в документален филм какво е правил с тях певецът

Кадър от филма на Дан Рийд „Leaving Neverland“. Снимка: Фестивал „Сънданс“ - Тайните на Майкъл Джексън изяждат отвътре жертвите му

Кадър от филма на Дан Рийд „Leaving Neverland“. Снимка: Фестивал „Сънданс“

В шокиращ нов документален филм двама обвинители на Майкъл Джексън споделят своите истории какво се случва с тях в ръцете на най-известната попзвезда в света. Само две минути от 4-часовия документален филм „Leaving Neverland“ (Да напуснеш Невърленд) са достатъчни, за да осъзнаем, че наследството на звездата вече никога няма да е същото, посочва „Гардиън“.

След кратко въведение, в което един от обвинителите му гледа в камерата, възхвалява безспорния му талант и изброява начините, по които певецът му е помогнал, той заявява:

„И той ме насилваше сексуално в продължение на седем години“.

Споровете започнаха още с обявяването на филма като късно попълнение в програмата на филмовия фестивал „Сънданс“. От „Майкъл Джексън Естейт“ – консорциума, който се грижи за материалните и нематериални активи, останали след смъртта на певеца, го нарекоха „скандален и жалък опит да бъдат изкарани пари с името на Майкъл Джексън“. Има съобщения за фенове, отправили заплахи към режисьора, носителя на БАФТА Дан Рийд.

Америка за България

Протести бяха инициирани онлайн, което доведе до засилено полицейско присъствие на прожекцията в „Еджипшън тиатър“ в Парк сити, но в мразовитата сутрин в Юта се появи само малка група от верни фенове на изпълнителя. За зрителите в киносалона съпротивата беше невъзможна. В продължение на четири часа, които ще бъдат показани тази година в две части по HBO и Channel 4, Рийд споделя свидетелствата на двама мъже, които с пълни подробности обвиняват Джексън в интензивни сексуални злоупотреби, когато са били деца.

Преди началото на филма зрителите са информирани, че здравни специалисти са на разположение за тези, които биха се почувствали зле от видяното.

Въпреки че предишните съдебни дела и обвинители не успяха да докажат нищо категорично или приключиха след споразумения с певеца, трудно е да си представим, че този внимателно изработен и ужасяващо подробен филм може да бъде отречен толкова лесно.

На пресконференцията след прожекцията режисьорът насочи вниманието към двамата обвинители – Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък – и техните семейства, като подчерта колко достоверно звучат техните истории без никакви допълнителни материали. В показанията им има много сходни обстоятелства: и двамата са били под 10-годишни, когато са се запознали с Джексън, и двамата са имали силен интерес към сценични изяви, и двамата твърдят, че са били дълго ухажвани и злоупотребите с тях са продължили с години.

Филмът изследва и отговорността на родителите, като и двете майки обясняват как са взели своите решения. И двете са били ужасени, когато вече порасналите им синове са им споделили историите си и че им е трудно да им простят. Филмът разглежда също така сложните причини за мълчанието на родителите през всичките тези години, включително и появата на Уейд в защитата на Майкъл Джексън на процеса срещу него през 2004-2005 г., когато той е обвинен в сексуална злоупотреба с Гавин Арвизо.

„Искам да говоря истината толкова силно, колкото говорех лъжата“, казва Уейд малко преди края на филма, решен да компенсира загубените години, прекарани в борба със спомена за преживяното.

След края на прожекцията пребледнелите зрители се изправиха на крака, за да аплодират Уейд и Сейфчък, които излязоха на сцената, видимо развълнувани от тази реакция. Те са се срещнали за кратко като деца, но наскоро са открили, че взаимната подкрепа ги кара да се чувстват по-малко изолирани. В отговор на всички, които биха поставили под въпрос мотивите им, те посочиха, че за участието си в документалния филм не са получили заплащане.

„Не можем да променим случилото се с нас в миналото – каза Уейд, който днес е на 36 години – но чувстваме какво можем да направим сега.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах