Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тайните на „Ветровете на зимата“ – какво пропуснахме

Последният епизод на „Игра на тронове“ пълен със загадки

Серията бе наситена с изключителни моменти и всеки ще се съгласи, че бе една от най-добрите до момента.  - Тайните на „Ветровете на зимата“ – какво пропуснахме

Серията бе наситена с изключителни моменти и всеки ще се съгласи, че бе една от най-добрите до момента.

Сезон шести на „Игра на тронове“ завърши с голям взрив и вече седмица почитателите на сериала не спират да обсъждат какво точно се случи във финалния епизод. Било то използването на Адския огън от Церсей, самоубийството на Томен, убийството на Уолдър Фрей от Аря Старк, разкритието за майката на Джон Сняг, коронацията на Церсей или плаването на Денерис към Вестерос…

Серията бе наситена с изключителни моменти и всеки ще се съгласи, че бе една от най-добрите до момента. И все пак мнозина като че ли пропускат някои детайли от „Троновете“. Сайтът „Уики ъф Тронс“ ни насочва вниманието към 12 от тях.

1. Знакът на Старките отново над Зимен хребет

https-blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-story-thumbnail-12773-https_3A_2F_2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com_2Fuploads_2Fcard_2Fimage_2F127646_2Fopening_credits

opening-titles-0501-Winterfell

В „Битката на копелетата“ Джон Сняг победи Рамзи Болтън и превзе обратно Зимен хребет – така Старките се завърнаха в замъка си. За първи път от края на втори сезон сега видяхме вълчището на Старк при анимацията в началото на епизода. Преди на замъка Зимен хребет стоеше знака на Болтън – първо на Рууз, а след това и на сина му Рамзи.

2. Пророчеството и смъртта на Томен

tomen

В началото на сезон пети видяхме ретроспекция на младата Церсей в среща с Маги Жабата. Тогава бе направено пророчество и със смъртта на Томен то е почти завършено („Кралица ще си… докато не дойде друга, по-млада и по-красива, да те свали и да ти отнеме всичко, що ти е скъпо“, по текста от романа на Джордж Мартин). Но Маги каза на Церсей още нещо, след като посочи броя на децата ѝ:

„Злато ще са короните им и от злато — плащаниците им“.

Ако видим дрехите на Томен, когато скача през прозореца, ще осъзнаем, че той носи именно златисти дрехи.

3. Дийн-Чарлз Чапман умира два пъти в сериала

tomen2

Със смъртта на Томен Баратеон, Дийн-Чарлз Чапман умира за втори път в сериала. Преди да изиграе ролята на сина на Церсей, в сезон трети той беше и Мартин Ланистър. Детето беше един от заложниците на Роб Старк – и бе убито от лорд Карстарк.

4. Бели гарвани в Староград

oldtown

Когато Сам Тарли пристигна в Староград, не просто видяхме впечатляващ град и огромна цитадела. Ако се вгледаме внимателно в нея, ще забележим да излитат хиляди бели гарвани. Това са птиците, които се изпращат към различните домове във Вестерос, за да известят пристигането на зимата – по-късно в същия епизод един от тези гарвани достигна до Зимен хребет.

Този елемент ни показва също, че не всички сюжетни линии в един епизод се развиват едновременно, а понякога между тях има значителни периоди.

5. Библиотеката в Цитаделата

bibl

Белите гарвани не са единственото нещо, което може да сме пропуснали в Староград. Когато Сам влиза в библиотеката, той остава зашеметен от онова, което вижда вътре. Но има нещо, което феновете на „Игра на тронове“ виждат всеки път от пилотния епизод на първи сезон – астролабията по време на началните надписи.

bibl2

6. Маниерите на Аря Старк

arya

В сезон втори, когато Аря Старк беше виночерпец на Тивин Ланистър (без да разкрива коя е), той разкри знатния ѝ произход със забележка, че изговаря твърде правилно „милорд“ за момиче от простолюдието. Сега когато тя разговаряше с Уолдър Фрей преди да го убие, още с лицето на прислужница, се обърна със същите думи към него.

arya2

7. Плъхът готвач

rat

Това, че Аря Старк нахрани Уолдър Фрей със синовете му, е препратка към история за Готвача плъх, която Бран Старк разказа в епизода за Червената сватба. Според нея, кралят някога посетил един от най-обещаващите замъци край Вала. Готвачът обаче бил вбесен от владетеля, затова убил сина му и поставил плътта им в неговия пай. Боговете проклели готвача и го превърнали в плъх, който вечно да изяжда наследниците си. Ето какво ни разказа Бран в трети сезон:

„Не е убийството, заради което боговете проклели Готвача плъх, нито пък, че сервирал сина на краля в пай… Той убил гост под своя покрив – ето това е нещо, което боговете не могат да простят.“

8. Дървото на сърцето

heart

Бенджен Старк остави Бран близо до дървото на сърцето, когато достигнаха Вала. Това е дървото, което Бран докосна преди да получи видението с Нед и Лиана Старк. Това е също и дървото, където Джон Сняг и Самуел Тарли положиха клетвите си за Нощната стража.

heart2

9. Азор Ахай

azor

Създателите на сериала дадоха солидна подсказка, че Джон Сняг е Азор Ахай. Според прочеството, когато червената звезда прокърви и назрее мрак, Азор Ахай ще се роди отново сред дим и сол, за да извика драконите от скалите.

Ако се вгледаме в сцената, в която Нед влиза в Кулата на радостта, той оставя меча на Артър Дейн, Зора, до леглото. Интересно е да се отбележи, че Зора е изкован от паднала звезда, на него можем да видим гравирано слънце, а и има кръв по острието. Виждаме и самата Лиана покрита в кръв. Така че може би това е червената звезда, за която пророчеството говори.

10. Белият вълк

white

Когато лордовете провъзгласяват Джон Сняг за Крал на севера, лорд Мандърли се обръща към него с прозвището Белия вълк – за това има причина. Във Вестерос копеле не може да вземе знамената на баща си. Те трябва да сменят цветовете на символа си. Заради това над Зимен хребет вече има бяло вълчище, а на Дом Старк беше сиво.

Или е само съвпадение, че вълчището на Джон е бяло, или можем да го наречем страхотно изграждане през историята – от самото начало, та до края на шести сезон.

11. Кибърн е Ръка на кралицата

kiburn

В сцената с коронацията на Церсей има малък детайл, който лесно може да бъде пропуснат. Ако се вгледаме внимателно в Кибърн, ще видим, че той носи знака на Ръката на кралицата.

12. Как Варис достигна Денерис толкова бързо

Сезонът завърши с плаването на флота на Денерис към Вестерос. Много зрители бяха изненадани да видят заедно с нея и лорд Варис – и се зачудиха каква ли магична телепортация е използвал, за да стигне до Мийрийн.

Само дето Варис никога не се е връщал в Мийрийн. Той просто се е присъединил към Денерис, когато тя е доближила Вестерос. Ако не вярвате, погледнете по-внимателно флотата – сред корабите на Таргариен се виждат и такива на Тирел и Мартел.

varis1

varis2

Нека да видим и къде най-вероятно се намира Денерис, когато я видяхме последно.

vaeis3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Старкгариен

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах