Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тайният носител на Оскар

Браян Кранстън влиза в ролята на забранения сценарист на Холивуд – Далтън Тръмбо

Биографичният филм „Тръмбо“ проследява пътя на сценариста Далтън Тръмбо, член на комунистическата партия, до спечелването на цели два Оскара – въпреки забраната да работи.  - Тайният носител на Оскар

Биографичният филм „Тръмбо“ проследява пътя на сценариста Далтън Тръмбо, член на комунистическата партия, до спечелването на цели два Оскара – въпреки забраната да работи.

„Той има достойнство и не се страхува да каже каквото мисли… и по-важното – защитава мненията на другите“, разказва актьорът Браян Кранстън за мъжа, когото ще изиграе в новия си филм „Тръмбо“, останал в сянката на няколко по-големи продукции, но всъщност загатващ сериозен потенциал за Оскар.

През 1947 г., по време на ерата на Маккарти, Далтън Тръмбо е един от водещите сценаристи в Холивуд – докато заедно с други свои колеги не е арестуван за антиамериканска дейност и не му е забранено да пише в САЩ заради политическите му възгледи.

Биографичният филм „Тръмбо“ проследява пътя на сценариста, член на комунистическата партия, до спечелването на цели два Оскара – въпреки забраната да работи. Чрез псевдоним той създава няколко филма, от които „Ваканция в Рим“ (1953) и The Brave Onе (1956) печелят награди на Американската филмова академия.

Основен елемент в историята са и словесните му дуели с прочутата авторка на жълта колонка в „Лос Анджелис Таймс“ Хеда Хопър (Хелън Мирън). В ролите влизат още Даян Лейн (съпругата на Тръмбо), Ел Фанинг (тяхната дъщеря), Джон Гудман, Майкъл Сталбърг, Луи С. К. и Алън Тудик.

Според режисьора на заглавието Джей Роуч онова, което Тръмбо е правил най-добре, е било да хипнотизира Америка чрез подривните идеи във филмите си. Сценарист на филма е Джон Макнамара, по биографичната книга на Брус Кук.

„Тръмбо“ тръгва по кината по света от 20 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg