Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тайнствен музей отвежда в магията на Андерсен

Проектиран е от известния японски архитект Кенго Кума

Музеят се издига до дома, в който е минало детството на Андерсен. Снимка: H.C. Andersens Hus/Фейсбук - Тайнствен музей отвежда в магията на Андерсен

Музеят се издига до дома, в който е минало детството на Андерсен. Снимка: H.C. Andersens Hus/Фейсбук

Нов музей, посветен на Ханс Кристиян Андерсен, започна работа в датския град Одензее, става ясно от публикация на институцията във Фейсбук. Сградата е построена до дома, в който е минало детството на писателя. Проектирана е от известния японски архитект Кенго Кума, работил и над Олимпийския стадион в Токио.

Територията на музея заема площ от 5600 кв. м. Комплексът се състои от заоблени отделни павилиони със стъклени фасади, които се вписват в обкръжаващата ги градина. Цялостното усещане е за приказна гора.

В самия музей е изградена интерактивна инсталация, върху която са работили 12 художници от цял свят. Музеят обаче не разкрива загадките на цялостната концепция и привлича посетители, запазвайки тайнственост.

„Нашето въображение е единственият ни компас и всеки от нас създава свое собствено приключение – казват загадъчно създателите на музея. – Ще влезете в приказна вселена, която физически е дълбоко под земята, но е капсулирана дълбоко в съзнанието ви.”

Специално за музея са създадени и специални експонати – като пеещия славей от приказката на Андерсен.

През 2018 г. на датския остров Фюн пък беше построен „Дом на приказките” – тематичен развлекателен парк, вдъхновен от творчеството на Ханс Кристиян Андерсен

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90