Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Така ли ще свърши „Игра на тронове“?

Среща с Нощния крал, Ходор и Подрик Пейн на фестивала „Анивенчър комик кон“ в „Интер експо център“

Усмивка от Владимир Фурдик, каквато няма да видим от неговия персонаж, Нощния крал, в „Игра на тронове“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Така ли ще свърши „Игра на тронове“?

Усмивка от Владимир Фурдик, каквато няма да видим от неговия персонаж, Нощния крал, в „Игра на тронове“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Денерис най-накрая сяда на Железния трон – победа, извоювана с цената на много жертви и труд цели осем сезона! В последните десет секунди, преди да започнат финалните надписи, Нощния крал влиза в Кралски чертог и пристъпва бавно към Железния трон на фона на драматичната музика на Рамин Джавади…

Прогнозата за времето бе чудесна за почивния съботен ден, но зимните облаци се сгъстиха над „Интер експо“, когато Владимир Фурдик (Нощния крал) представи своя вариант за последните десет секунди от сериала „Игра на тронове“.

И въпреки че Даниел Портман (Подрик Пейн) изрече (под мустак), че сериалът се завръща на екрана през юни, не бързаме да се радваме, защото новината не е потвърдена от нито един официален източник – по последна информация осмият сезон тръгва в първата половина на 2019 г.

Вижте още: ЗИМАТА ИДЕ В ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 2019 Г.?

В продължение на час Портман, Фурдик и Крисчън Найрн, или тримата персонажи от „Троновете“ Подрик Пейн, Нощния крал и Ходор, които никога няма да видим в един кадър на екрана, отговаряха на въпросите на публиката по време на второто издание на „Анивенчър комик кон“ в България. Съвсем очаквано, за новия сезон никой нищо не каза, а Портман коментира само, че не им е позволено да отговарят на въпроси за предстоящите епизоди.

От тримата актьори само Крисчън Найрн (вляво) сподели, че се е срещал с писателя Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Но пък за минали преживявания тримата бяха словоохотливи, особено Найрн и Фурдик, които в сериала имат съответно една и никакви реплики. Найрн разказа пред медиите за първото си прослушване, за което първоначално не бил особено въодушевен – все пак това е роля с реплика само от пет букви. Когато наближил неговият ред, той имал особено голям проблем с намирането на дете, което да носи на гърба си.

„Моят кастинг протече много различно от на останалите, защото Ходор е много по-различен герой. И за да се явя на прослушането, трябваше да намеря дете, а аз нямам деца. Питах дори на улицата едно, но то ми каза: „Не, не, не“. Та намерих някак и трябваше да го нося и в същото време да отиграя 40 различни емоции, докато не се увериха, че съм достатъчно силен да правя и двете едновременно“, сподели той.

Крисчън Найрн изиграл сцената със смъртта на Ходор на рождения си ден. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

А Фурдик се е озовал пред камерата по доста по-обикновен начин – преди това той ръководел каскадьорския екип. Един ден кастинг режисьорката му звъннала с въпроса:

„Хей, Владимир, искаш ли да си Нощния крал?“.

А той отвърнал:

„Да, бих искал да съм крал“.

Каскадьорът Владимир Фурдик приел без никакво колебание ролята на Нощния крал. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На въпроса какво изпитват към писателя Джордж Р. Р. Мартин, страхуват ли се от него, Найрн отговори, че се е срещал със създателя на „Песен за огън и лед“ – „многократно“, и го определи като „криминален гений“ и „изключително интелигентен човек“. Актьорът все пак призна, че не е чел книгите, просто защото ако знаеш какво ще се случи с героя ти, това ще повлияе на начина, по който играеш.

„Но в крайна сметка, аз съм мъртъв, така че не, не ме е страх“, засмя се Найрн.

Портман пък изглеждаше доста сигурен в отговора си, че Мартин вече няма какво да му направи, тъй като снимките на сериала са приключили.

И въпреки че героят на Найрн има най-малко реплики в продукцията на Дейвид Бениоф и Дан Уайс, той като че ли имаше най-интересните истории от зад кулисите. Стана дума, разбира се, за онази гола сцена, когато добродушният гигант Ходор изскача иззад храстите пред дивачката Оша и Бран Старк в първия сезон на „Троновете“.

„Направиха ми изкуствен фалос и го прикрепиха към тялото ми, след което трябваше да се скрия в храстите като някакъв сексуален хищник. Беше много тежко. Трябваше всъщност да го залепят за тялото ми и лепилото беше толкова силно, че почти месец след това продължавах да откривам засъхнали парченца по себе си“, разсмя залата Найрн.

Говорейки за най-трудните им сцени, стана дума и за вестероските проститутки.

„Магьосникът никога не издава тайните си“, засмя се Даниел Портман и публиката така и не узна какво е направил с онези момичета в столичния бордей на Седемте кралства.

Студът бил основният проблем за актьорите по време на снимките. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Една от най-трудната сцена за Фурдик била, когато трябвало да заснеме паметната сцена в „Хардхоум“ със съживяването на всички онези диваци, които Джон Сняг опита да спаси. Тогава режисьорът Мигел Сапочник го накарал да си представи, че вдига по двеста камъка във всяка ръка едновременно, а сцената е заснемана многократно, за да се получи както трябва.

И тримата посочиха студа като основен проблем по време на снимките, особено в последните сезони, когато действието се развива почти изцяло в зимни условия – Портман разказа как е трябвало да падне от кон и да прекара известно време в леденостудените войни край Белфаст, Фурдик сподели история за сцена, в която е трябвало да върви в права линия, но е внимавал да не стъпи в локвите по земята , за да не прекара деня с мокри крака.

Найрн е имал големи проблеми с дрехите на Ходор, които с напредването на сюжетната линия ставали все по-дебели, докато накрая не го наметнали с палто, направено от истински заешки кожи.

„Някой ден някой ще плати хиляди, за да има това палто“, отбеляза водещата на срещата с актьорите Стаси Кара.

„О, аз лично не бих го искал. Миришеше ужасно, така и не го изпраха за седем сезона“, отговори ирландският актьор.

Изключително емоционален бил моментът с последната сцена на Ходор – гигантът умря в прегръдката на мъртъвците, жертвайки себе си, за да спаси Бран и Мира. В същия ден Найрн имал рожден ден и екипът го изненадал с торта с фигурка на персонажа му. Като подарък, той си взел парченце от вратата, която подпираше в епизода.

„Ще ви кажа нещо сега: не ни е разрешено да вземаме нищо от реквизита – сподели Портман в отговор. – Мечове, дрехи, нищо от това не остава за нас. Но откакто разбраха, че Крисчън си е прибрал парченце от вратата, дадоха и на нас по нещичко за спомен.“

Даниел Портман (Подрик Пейн) сподели с половин уста, че осмият сезон на „Игра на тронове“ тръгва през юни 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Срещата с героите от „Игра на тронове“ не беше единствената в „Интер експо“ – по коридорите се разхождаха Дедпул, Спайдърмен, Харли Куин, Жокера, злата сестра на бога на мълниите от „Тор: Рагнарок“ и стотици персонажи от филми, комикси и игри. Това е едва второто изданието на „Анивенчър комик кон“ и следващата година фестивалът може да се наложи да смени мястото, за да събере всички желаещи да присъстват на събитието.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg