Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Така се раждат легендите

Как Жан-Клод Ван Дам може да се окаже с азерски произход, за да привлича туристи в Азербайджан

Паметникът на Ван Дам в Азербайджан. Снимка: Шакир Еминбейли/Фейбук - Така се раждат легендите

Паметникът на Ван Дам в Азербайджан. Снимка: Шакир Еминбейли/Фейбук

Паметник в естествен ръст на екшън звездата Жан-Клод Ван Дам бе издигнат тази есен в азербайджанското село Вандам. Името на населеното място просто съвпада с името на актьора, известен с ритниците и шпагатите си, съобщава азербайджанския сайт 1news.az., позовавайки се на Фейсбук страницата на звездата.

В социалната врежа Жан-Клод Ван Дам е споделил новината с благодарност към създателите на скулптурата. В отговор страница му е затрупана с поздравления, покани да посети Азербайджан и снимки на почитатели в бойни пози, сред които едно врабче на шпагат, с уточнението, че актьорът си има почитатели и в света на животните, както и снимка „от кръщенето на Жан-Клод Ван Дам”. С кадър от работния процес по паметника се е включил и самият скулптор Азад Алиев.

Автор на идеята за паметника на холивудската звезда от белгийски произход, застанала в една от прочутите си пози, е Шакир Еминбейли (според страницата си във Фейсбук, той е „генерален мениджър на Гласът на Азербайджан”).

Еминбейли е и предприемач, с идеи за развитие на туризма в района. Пред 1news.az той споделя плановете си да създаде легенда, според която един от предците на Ван Дам е бил азер, помагал на Александър Дюма по време на пътешествието му в Азербайджан, който след това е заминал с него за Франция. Тъй като на европейците било трудно да запомнят дългото му име, което било нещо като Рустамбек Карбалай Мешеди Агаоглу, той се представял с името на родното си село Вандам.

„Някой ще повярва на тази история, друг ще се смее, но така се раждат легендите, които привличат туристи по целия свят. Това е туризмът, неговите основи. Мнозина не разбират това, но хората печелят милиони“, казва Еминбейли. А един ден този факт може да влезе и в учебниците.

Всъщност, в превод от местния диалект азербайджанското название на селото означава „ясенов покрив“, но това не спряло не само авторите на идеята и на скулптурата, но и многото фенове, които обичат да се снимат в бойни пози край табелата с името на входа на селото. През лятото на 2017 г., все още само като известен актьор и комик, там се е снима и настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски.

Настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски пред табелата „Вандам”. Снимка: Личен архив

Ван Дам е толкова популярен в Азербайджан, че когато преди шест години актьорът участва в реклама на известна автомобилна марка, застанал в шпагат между два камиона, този трик бе повторен няколко пъти в Азербайджан – но с автомобили от друга марка, включително и с руски коли.

Най-голямата популярност на Жан-Клод Ван Дам е в края на 80-те и през 90-те години, след като участва във филми като „Кървав спорт“, „Кикбоксьор“, „Двоен удар“, „Универсален войник“, „Трудна мишена“, „Максимален риск” и други. Общо актьорът има над 50 роли.

Според Шакир Еминбейли, паметникът все още не е напълно готов и е поставен пробно. Официалното му откриване ще се състои в началото на декември.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС