Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Такса линк или край на този интернет, който познаваме?

Европейският парламент гласува спорните промени в Закона за авторското право

Гугъл е един от технологичните гиганти, които ще пострадат най-много, ако директивата на ЕС се превърне в закон. - Такса линк или край на този интернет, който познаваме?

Гугъл е един от технологичните гиганти, които ще пострадат най-много, ако директивата на ЕС се превърне в закон.

Противоречивите директиви на ЕС за авторското право бяха одобрени днес, 12 септември, с мнозинство от членовете на Европейския парламент. Проектозаконът беше предложен за гласуване през юли, но първоначалната му версия беше отхвърлена. Критиците му тогава казаха, че в него има твърде много проблемни аспекти, отбелязва Би Би Си.

Много творци защитиха тезата, че реформата е нужна, за да се компенсират авторите на съдържание, което досега се разпространяваше свободно. Опонентите им смятат, че плановете на ЕС да въведат новия закон ще унищожи пародии, миймове и креативно възпроизведените версии на оригинално съдържание.

Все още предстои управляващите на страните-членки на Европейския съюз да подпишат промените, директивите да се съгласуват с Европейската комисия и отделните държави да се споразумеят, преди да се въведат измененията в националните законодателства.

Промените бяха приети с 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 въздържали се.

Такса линк

Най-противоречивите от гласуваните промени са т.нар. Член 11 и Член 13. Член 13 засяга най-вече технологичните гиганти и се стреми да установи ясни правила как потребителите могат да разпространяват авторски материали. Критиците твърдят, че това ще доведе до въвеждането на „цензорни машини“, които ще преглеждат всичко, което се качва в мрежата. Ако машината засече същия материал – видео, снимка или текст онлайн, и той е със заявени авторски права, качването на потребителя ще бъде преустановено. Според мнозина това ще доведе до нечувани ограничения на свободното слово в интернет.

Вижте още: ПЛАНИРАТ ЦЕНЗУРА НАД ИЗПЪЛНЕНИЯ НА БАХ, ПУЧИНИ И ВАГНЕР В ИНТЕРНЕТ

Член 11 също поражда спорове, тъй като задължава онлайн платформите да плащат на новинарски агенции и журналистически издания, преди да приложат линк към материалите им на общодостъпната си страница. Когато например въведете част от текст в Гугъл, малка порция от целия материал се показва точно под заглавието – тази функция или ще отпадне, или за нея Гугъл ще трябва да плаща на източника на текста. Промяната беше наречена „такса линк“.

Тази директива беше частично променена и евродепутатите гласуваха за компромисния вариант, когато журналистическите издания сами ще решават дали да въведат таксата, или да оставят малката порция от текста общодостъпна за търсачките.

Еврокомисарите Андрус Ансип и Мария Габриел, които предложиха реформите, обясниха, че това са „важна стъпка към постигане на общата ни цел за модернизиране на правилата за авторски права в Европейския съюз“.

„Притежателите на права ще са удовлетворени, тъй като директивата им предоставя допълнителни права и трябва да засили способността им да договарят плащания от онлайн платформи, използващи тяхната работа – казва Фил Шеръл, ръководител на секторите медии, развлечение и спорт в адвокатската фирма „Bird & Bird“. – Но дяволът е в детайлите, затова в следващите няколко месеца ще видим как Европейският съвет оформя крайния вариант на директивата, за да стане тя закон – евентуално преди „Брекзит“ – и там ще са възможностите разочарованите от днешното гласуване да опитат да променят нещо в черновата.“

По-рано тази седмица шефът на бизнес операциите към YouTube – Робърт Кинкъл, заяви, че член 13 „обезкуражава и дори забранява на платформите да разпространяват генерираното от потребителите им съдържание“.

Повечето технологични гиганти, над 70 интернет експерти и стотици хиляди обикновени потребители се обявиха против въвеждането на директивите. През юни отворено писмо, написано от Тим Бърнърс-Лий (създател на World Wide Web), Джими Уелс (съосновател на „Уикипедия“) и още много интернет експерти, предупреди, че „член 13 и член 11 ще променят интернет, който познаваме“.

Музикантът Уайклиф Жан бе един от малкото музиканти, които разкритикуваха решението на ЕП, апелирайки към евродепутатите да „приемат и подобрят интернет, а не да се опитват да го блокират и възпрепятстват“. Други музикални звезди, сред които сър Пол Маккартни, се обявиха в подкрепа на решенията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС