POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Такси за частни сателити

Компания в Нова Зеландия изстреля първата от многото си предстоящи ракети

„Рокет лаб“ вече предлага на сайта си възможност за резервиране на „място“ за частни сателити.  - Такси за частни сателити

„Рокет лаб“ вече предлага на сайта си възможност за резервиране на „място“ за частни сателити.

Американска компания изстреля ракета в космоса от Нова Зеландия – за първи път в света от частна площадка. 17-метровата „Електрон“ излетя от полуостров Махия на Северния остров на страната, съобщи фирмата в „Туитър“.

Тестовият полет бе първото изстрелване от Нова Зеландия и е голяма стъпка във все по-растящия пазар на евтини ракети за еднократна употреба, които носят малки сателити или друг товар. Компанията планира да започне редовни търговски полети по-късно тази година.

„Рокет лаб“ вече предлага на сайта си възможност за резервиране на „място“ на частни сателити, пише Би Би Си. Цените започват от 77 хиляди долара. Към момента единственият начин да изстреляте свой апарат в орбита е да го включите като вторичен товар на голяма ракета.

„Електрон“ по пътя си към изстрелването.

Самата „Електрон“ е дълга 17 метра, а диаметърът ѝ е 1,2 м. Въпреки че максималният ѝ товар е 225 кг, е проектирана да отнесе само 150 кг в ниска орбита – т.е. между 300 и 500 километра над земната повърхност.

За сравнение, настоящата ракета на „Спейс Екс“ „Фалкон“ е 70 метра и може да извози до 22800 килограма.

Всяко изстрелване на „Рокет лаб“ струва 5 милиона долара, като ракетата не може да се използва повторно. За проекта фирмата е изобретила собствен двигател, който при това е частично изработен с 3D-принтер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90