Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Талантливи деца в море от автентичен кич

Пъстър и весел великденски базар на площад „Славейков“

Снимки: Авторът - Талантливи деца в море от автентичен кич

Снимки: Авторът

На площад „Славейков“ днес, в последния работен ден преди празниците, е пъстро и весело. Според последното (ни) преброяване, основното му книжно население е засегнато от тежка демографска криза и вече се е стопило наполовина – но пък следващите няколко почивни дни ще се радваме на Великденски базар. На откриването му преди обед настроението на минувачите и продавачите бе повдигнато от музикална програма с народни песни и танци в изпълнение на момичета и момчетата от фолклорните групи „Славея“ и „Щурчовци“, към Центъра за личностно развитие на  Столична община-филиал Ботунец.

Идеята на организаторите от „Пазари Запад“ е жителите и гостите на София да могат да разгледат ръчно изработени автентични сувенири. Освен децата и музиката, най-автентичните неща на площада са цветята и яйцата (по Великден автентичното яйце е боядисано). От цялата Великденска менажерия, завладяла площада – зайчета, гнезда, пиленца, венци, кокошки и други животинчета – повечето артикули греят умилително с топлия блясък на автентичния празничен кич…

Зайчета, гнезда, пиленца, венци, кокошки и други животинчета на пл. „Славейков“

Внимателният наблюдател може да забележи, че някои от гостувалите наскоро на площада мартенски артикули, с леко гримиране и „саниране“ на фасадите, сега се появяват във възкресенски аутфит. Една бяла вълнена овчица, която мисля, че съм виждал като мартеница (в чифт с червената ѝ посестрима), сега е сдобила с розови картонени уши и го играе заек.

Няма да е изненада, ако през декември ѝ поникнат рога и червен нос като на елена Рудолф, а защото не е и брада от памук като на дядо Коледа? Може би бъдещето е именно на такива полифункционални, гъвкави сувенири, които с еднаква лекота могат да служат и като деветосептемврийска, и като десетоноемврийска украса (ако някой реши да ползва такава).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg