Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Там, където богове и царе се превръщат в камък

Комагена - едно от царствата, създадени при разпадането на империята на Александър Велики. Заема малко кътче от Анатолия, Турция

Останките от царство Комагена: персийски и зороастрийски религиозни фигури между които върховния бог и създател Ахура Мазда и Зевс, гръцкото му съответствие. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Там, където богове и царе се превръщат в камък

Останките от царство Комагена: персийски и зороастрийски религиозни фигури между които върховния бог и създател Ахура Мазда и Зевс, гръцкото му съответствие. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Мълчаливи пазители

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Масивни статуи на богове, царе и фантастични създания наблюдават посетителите, дошли до тази гробница, включена в световното историческото наследство. В І в. пр. Хр. цар Антиох Първи управлява малката страна, наречена Комагена в днешната турска област Адияман. При смъртта си в 34 г. пр. Хр. той е погребан под огромна каменна могила на ветровития връх Немрут, гледащ към горното течение на Ефрат.

Почиващ между боговете

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Според надписите, които е оставил преди смъртта си, Антиох казва, че иска да бъде погребан на високо, изолирано и свещено място. Както изглежда е успял. Събрал е целия пантеон на този връх и си е осигурил място за вечен покой сред божества. Днес всичко, което остава от грамадните каменни статуи, украсявали западната тераса, са глави и каменни отломки.

Въпреки че главата на статуята на Антиох днес се намира в краката й, той все още евпечатляващ с орела до себе си и с божествената покровителка на Комагена – богиня със същото име. Антиох царува над Комагена от 69 г. пр. Хр., когато наследява баща си. Това е едно от царствата, създадени при разпадането на империята на Александър Велики. Комагена заема малко кътче от Югоизточна Анатолия, притисната между по-големи държави и най-сетне между Рим на запад и Партия на изток.

Небесна гледка

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Дълъг, извиващ се път към връх Немрут. Въпреки няколко спиращи дъха завоя, пътеката позволява фантастични гледки към планината Тавър и посетителите могат да стигнат руините от близките градове Адияман и Малатия.

Източната тераса на връх Немрут, позната на археолозите като Светилището на Антиох, е мястото на почти непокътнати торсове на богове. Лицата им гледат напред. Изглежда, че тези статуи синтезират културите, срещащи се в царство Комагена: персийски и зороастрийски религиозни фигури като върховния бог и създател Ахура Мазда стоят редом с гръцките си съответствия, например Зевс.

Гробница от камъчета

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Петдесетметровата могила от малки камъчета е пирамидална структура, наричана тумулус. Това е истинската гробница на цар Антиох. Като цар на Комагена, той произлиза от дълга поредица владетели както от елинистическата империя на Селевкидите, така и от древните персийски Ахемениди.

Комагена спира да съществува, когато римляните анексират царството в 72 г. сл. Хр., 106 години след смъртта на Антиох. Паметникът му на връх Немрут остава забравен до 1881-а, когато германски пътешественици попадат на него. Археолозите смятат, че гробната камера е под могилата, но истинското погребение така и не е открито. Дори последните усилия с радар не дават резултати, а учените не желаят да разрушат тумулуса.

В чест на Антиох

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Скулптура на лъв пази къс от черен камък край източната тераса. На тази платформа оплаквачи и жреци са палели ритуални огньове в памет на царя и като знак за почит към боговете, гледащи от гигантските си тронове на няколко метра. Всяко жертва за боговете е била посвещавана и на покойния владетел, който поставилтам своя статуя в образа на Зевс, за да събира поклонници.

Наблюдателните посетители могат да видят изворите на река Ефрат, започваща от Адияман и продължаваща надолу крайград Газиантеп, отива в Сирия и накрая се влива в Персийския залив през Ирак. Немрут е близо и до линия на опасни свлачища и граница на тектонична плоча – в ЮНЕСКО се тревожат, че земетресение би могло да увреди бездруго крехките статуи.

Поглед към небето

Mount Nemrut tomb-sanctuary

Връх Немрут е с височина 2 134 метра и последните издирвания имат за цел да установят дали статуите първоначло са били ориентирани в посоки, свързани с лунния календар. Със или без астрономическата страна на въпроса, върхът предлага забележителни гледки, както за посетителя, така и за бдителните скулптури на боговете.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах