Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Там, където Радичков среща шамана (снимки)

Отбелязват 90-годишнината от рождението на писателя с изложба на фотографии от пътешествието му в Сибир

Йордан Радичков в далечния Север през 1964 г. Снимка: Личен архив на семейство Радичкови - Там, където Радичков среща шамана (снимки)

Йордан Радичков в далечния Север през 1964 г. Снимка: Личен архив на семейство Радичкови

Редки фотографии от 4-месечните приключения на Йордан Радичков из най-студените кътчета на Земята през 1964 г. ще бъдат показани в изложбата „Неосветени дворове“ на 13 януари в Градската галерия в Пловдив. Роден на 24 октомври 1929-а, тази експозиция е първата от поредицата прояви за 90-годишнината на писателя, който си отиде през мразовития януари на 2004 г. Събитието ще съвпадне с началото на Пловдив – Европейска столица на културата.   

На черно-белите кадри виждаме допира между два свята – Радичковия и на далечния Север, в снежната пустош, тайгата, сред суровата простота на бита. По тези места писателят среща сибирски шаман, оставил трайна следа в творчеството на автора. Ще припомним думите на мъдреца, често цитирани от Радичков:

„Бог е един – каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. – Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така да живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща“.

Снимките са възстановени от фотографа Александър Сертев от тежко увредени ленти. През 2018-а изложбата бе представена на столичната публика, а сега ще я видят и пловдивчани.

Снимка: Личен архив на семейство Радичкови

Снимка: Личен архив на семейство Радичкови

Снимка: Личен архив на семейство Радичкови

На откриването ще бъде представена книгата „Сибирски тетрадки“ със записките на автора от това пътуване – нередактиран текст, който съдържа нерафинираните впечатления на Радичков и чертае пътеписа „Неосветените дворове“. Това е първото издание на черновата в пълния ѝ вид, единственият запазен документ за творческия процес на писателя.

За изданието на 19 януари ще разкаже и проф. Инна Пелева, съставител на излезлите дотук девет тома от поредицата „Събрани съчинения“ на Радичков. Срещата ѝ с ценители е от 14 часа в Градската галерия.

В Пловдив ще си спомнят за Радичков и с документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията е на 13 януари в клуб „Фарго“ и ще бъде с вход свободен.

Изложбата „Неосветените дворове“ може да бъде разгледана от 13 до 27 януари в Градската художествена галерия в Пловдив.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg