VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Там, където вечеряха легендите, днес ще се играе театър

Откриват новия салон „Happy Сатира“ на мястото на стария ресторант

Ресторантът на Сатиричния театър ще се превърне след около месец в сценично простанство. Снимка: Площад Славейков - Там, където вечеряха легендите, днес ще се играе театър

Ресторантът на Сатиричния театър ще се превърне след около месец в сценично простанство. Снимка: Площад Славейков

През изтеклия сезон Сатиричният театър ремонтира голямата си зала, а скоро ще покани зрителите в ново пространство на мястото на легендарния си ресторант – в зала „Happy Сатира”. Там ще се играе както традиционен театър, така и по-алтернативни форми на изкуство. Зрителите ще могат да пийнат по нещо с любими свои актьори, да присъстват на моноспектакли на Александра Сърчаджиева, Славчо Пеев и Силвия Лулчева, създадени на принципа на стендъп комедията. А по-нататък се задават още събития…, разказа пред медиите директорът на Сатирата Калин Сърменов, споделяйки, че една от масите в този клуб е била винаги запазена за Георги Парцалев.

Новата зала ще отвори врати след около месец и първи на нейната сцена ще има честта да излезе Кирил Бояджиев със спектакъла „Помощ, имам две деца“ от Здрава Каменова. Пак там младият режисьор Ивайло Ненов ще постави „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик.

Актьорите на театъра приветстват две нови имена в екипа си: Теодор Елмазов и Мартин Гяуров. В момента се водят преговори с прочутия режисьор от Литва Оскарас Коршуновас, театърът се опитва да го привлече за някой от следващите си сезони. Междувременно, напролет в Сатирата очакват италианския режисьор Карло Бозо, който работи в жанра комедия дел арте. Бозо ще се запознае с трупата и след като проведе кастинг, ще постави спектакъл по все още неоповестено произведение. Той вече е поставял у нас – детският спектакъл „Скарамуш“ е игран в Созопол и в търговски център в София.

Занапред Сатирата ще се опита да наблегне повече на българските автори, разкри Сърменов, а в бъдеще се надява да направи изцяло български сезон. Тогава може би ще се поставят емблематични пиеси като „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников и „Милионерът“ на Йовков, сподели директорът. В момента в репертоара на театъра има седем български пиеси.

Америка за България

Премиерите

Първата премиера през новия сезон е на 27 и 28 септември – „Абе… много любов“ е по романтичните пиеси на Шекспир. Постановката е на Димитър Еленов, участват актьори от Сатиричния театър и деца от Студио „Дефисто“.

На 3 и 4 октомври ще се играе „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ по Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова. Художник е Чавдар Гюзелев, музиката е на Теодосий Спасов, а в ролите влизат Силвия Лулчева, Иван Панев, Добрина Гецова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Красимир Куцупаров.

„Без задръжки“ ще се играе на 9 и 10 октомври – пиесата на Жорди Галсеран е адаптирана от Антон Угринов.

Предстои и „Глобална комедия“ от Йордан Плевнеш, постановка на Патрик Вершуерен. Представлението ще се играе с български и френски актьори у нас и във Франция.

Също през октомври режисьорът Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чиято премиера е предвидена за 19 и 20 декември 2019 г. В началото на следващата година режисьорката Лилия Абаджиева започва работа по „Всички освен мен“ на Щефан Фьогел. Една от ролите ще бъде за Любомир Нейков.

В плановете на театъра е завръщането на кабарето на сцената, всеки спектакъл ще си има тема. Планира се да започне пред март следващата година.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg