Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тъмната страна на все по-светлите нощи

Светлинното замърсяване влияе зле на околната среда, животните и хората, сочи петгодишно изследване

Европа през нощта. Учени предупреждават за високата цената на светлинното замърсяване. Снимка НАСА - Тъмната страна на все по-светлите нощи

Европа през нощта. Учени предупреждават за високата цената на светлинното замърсяване. Снимка НАСА

Нощите по света тревожно изсветляват – лоша новина за всички видове същества, включително и хората, тъй като светлинното замърсяване превзема тъмнината почти навсякъде по планетата, съобщава „Гардиън“.

Сателитни наблюдения, правени от изследователите всеки октомври в продължение на пет последователни години, показват, че изкуствено осветената външна площ на Земята е нараствала с 2% годишно от 2012 г. до 2016 г. Същото се отнася и за интензитета на нощната осветеност.

Според германския екип, светлинното замърсяване е дори още по-лошо, тъй като използваният сензор не може да открива част от светодиодното осветление, което става все по-широко разпространено, особено синята светлина.

Наблюденията показват стабилни нива на нощна светлина в САЩ, Холандия, Испания и Италия. Но светлинното замърсяване почти със сигурност се увеличава в тези страни, като имаме предвид и неуловимата синя светлина, отбелязва Кристофър Кийба от Германския изследователски център за геонауки, водещ автор на изследването, публикувано в „Сайънс Адвансес“.

Разпространението на светлината нараства във всички райони на изследваните страни. Резултатите разбиват дългогодишната представа, че енергийноефективното осветление би намалило яркостта на нощите в световен или поне в национален мащаб.

„Честно казано, мислех и предполагах, и се надявах, че с масовото навлизане па LED светлините ще обърнем посоката. Това е доста разочароващо“, коментира Кийба пред репортери от Потсдам.

Биологичното въздействие на изкуствената светлина също е значимо, предупреждават изследователите.

Сънят на хората може да бъде нарушен, което от своя страна се отразява на здравето им. Миграцията и възпроизвеждането на птици, риби, земноводни, насекоми и прилепи могат да бъдат прекъснати. Растенията могат да имат необичайно удължен период на растеж. И забравете, че ще виждаме звездите или Млечния път, ако тенденцията продължава.

Единствените места с драматичен спад в нощната осветеност са били в зони на въоръжени конфликти като Сирия и Йемен, установяват изследователите. Австралия също така отбеляза забележим спад, но там причината е в горските пожари, бушували в ранните етапи на проучването. Изследователите не са успели да филтрират ярката светлина от пламъците.

В по-големите части от Азия, Африка и Южна Америка се наблюдава скок в изкуственото нощно осветление.

Поради ниските разходи и цялостното нарастване на богатството на общностите, на все повече и повече места се инсталира външно осветление, отбелязват учените. Градските зони също се разрастват доста бързо, казва Киба.

Други особено ярки места включват обширни оранжерии в Холандия и области с интензивно земеделие.

Един от съавторите в изследването, Франц Холкер от Института Лайбниц за сладководна екология и риболов в Берлин, смята, че вече е достигната критична точка.

„Все повече хора използват светлина през нощта, без да мислят за цената – казва Холкер. – Не само икономическата цена, но и цената, която трябва да платим от гледна точка на околната среда и екологията.“

Кийба и колегите му препоръчват, когато е възможно, избягване на светещи лампи – и да се избират кехлибарени вместо над така наречените „бели светодиоди“, както и на по-ефикасни начини за осветяване на места като паркинги или градски улици. Например тъмните, близко разположени светлини, имат склонност да осигуряват по-добра видимост от ярките светлини, които са по-разпространени. По-тъмните, близо разположени светлини, осигуряват по-добра видимост от ярките, но по-отдалечени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах