VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Тъмните му материи“: перфектното развлечение за есенна неделна вечер

Сериалът, адаптация на книгите на Филип Пулман, спечели зрителите и критиката още с първия си епизод (видео)

Изпълнението на 14-годишната Дафни Кийн като Лайра Белакуа е определено от критиката като „свирепо и интелигентно“. - „Тъмните му материи“: перфектното развлечение за есенна неделна вечер

Изпълнението на 14-годишната Дафни Кийн като Лайра Белакуа е определено от критиката като „свирепо и интелигентно“.

След първата неуспешна екранизация на литературната трилогия „Тъмните му материи“ на Филип Пулман (филмът „Златният компас“ не бе високо оценен от критици и публика), почитателите на книгите очакваха сериала „Тъмните му материи“ на Джак Торн с доза скептичност. Първият епизод на продукцията тръгна на 3 ноември (у нас на следващия ден) по НВО GO, а отзивите за него успокояват дори най-песимистичните зрители.

„Епичен“, „пленителен“, „великолепно реализаран“ е сериалът по книгите на Пулман, обединяват се в мнението си критиците. За добро представяне говорят и телевизионните рейтинги – 7,2 млн. души са гледали премиерния епизод, много по-добро представяне от последните премиерни сериали на НВО като „Екатерина Велика“ и „Джентълменът Джак“. За реализацията на сериала НВО работи съвместно с Би Би Си. Бюджетът на сериала не е известен, според  различни издания е между 40 и 50 млн. паунда.

Действието се развива в алтернативна Великобритания, виждаме дирижабли, вещици и гигантски полярни мечки. Всеки персонаж е придружен от „деймон“ – физическо изражение на душата му във формата на животно.

Основният герой е Лайра Белакуа (14-годишната Дафни Кийн), момиче, което тръгва по следите на отвлечения си приятел на опасно приключение, за да открие причината за мистериозното изчезване на нейни връстници. Нейното изпълнение е „свирепо и интелигентно“, отбелязва Луси Манган, телевизионен критик от „Гардиън“. Тя дава 4 от 5 звезди на продукцията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Засега е реализиран един сезон от 8 епизода, базирани на „Северно сияние“, книга първа от трилогията на Пулман. НВО са поръчали и втори и трети сезон, съответно по томовете „Острият кинжал“ и „Кехлибареният далекоглед“.

Има време и място те да бъдат подобаващо реализирани, а първият епизод с целия си стиймпънк блясък даде сигнал, че този потенциал ще бъде използван“, пише Манган.

Първата книга от трилогията излиза през 1995 г. От тогава историята е адаптирана за радио, голям екран и сцена. Филмовата версия от 2007 г. „Златният компас“ не се справи добре в боксофиса, но взе „Оскар“ и „Бафта“ за визуални ефекти.

Цялото нещо изглежда красиво“, пише Анита Сингх в „Телеграф“ и препоръчва сериала като „перфектно развлечение за есенна неделна вечер“.

Кийт Уотсън също харесва визуално първия епизод, но споделя, че се чувства объркан, „докато множеството герои се изсипват от страниците на екрана“. Той дава 4 от 5 звезди на поредицата заради „истинския пир за очите“ и убедителните актьорски изпълнения. Сред по-известните имена сред актьорите са Джеймс Макавой, Рут Уилсън и Андрю Скот.

За Керъл Миджли от „Таймс“ сериалът „е рядък случай: нещо, което може да развлича възрастни и деца едновременно“.

Каквито и недостатъци да се появят, докато се развиват осемте епизода, сериалът яростно се опитва да избегне тези на злополучния филм от 2007-а, който (след заподозряна намеса от студиото) изряза по-голямата част от разпита на църквата и други теми, които традиционно не се приемат добре в Америка – пише Луси Манган. – Изглежда, че този път няма да има компромис.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg