Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тамплиери обсаждат Боянската църква

Освен воини, в Бояна ще се изсипят и доста търговци, крепостни селяни и клирици. - Тамплиери обсаждат Боянската църква

Освен воини, в Бояна ще се изсипят и доста търговци, крепостни селяни и клирици.

Боянската църква ще е под обсадата на рицари-кръстоносци този уикенд. Тогава в двора на средновековния храм ще гъмжи от тамплиери, хоспиталиери и тевтонци. Причина е първият в София Средновековен панаир, организиран от обществото на медиевистите Modvs Vivendi. Амбицията им е да представят как са живели хората по нашите и съседните земи между XI и XIV век. Така че, освен воини, в Бояна ще се изсипят и доста търговци, крепостни селяни и клирици.

За Панаира ще бъдат разпънати няколко тематични шатри, където под формата на възстановки ще се пресъздават различни занаяти, изкуства и ежедневието на средновековния човек. Музей на открито пък ще събере съвременни реплики на средновековни одежди, въоръжение и предмети от бита.

Машина на времето ще бъде и музикалният фон – посетителите на Панаира ще чуят изпълнения на менестрели, имат шанс да си купят нещо и от базара с реплики на предмети от няколко века.

Средновековното нашествие няма да попречи на работния режим на Боянската църква „Св. Св. Никола и Панталеймон”, която е музей. Възрастните влизат там срещу такса от 10 лева, учениците плащат 2 лв., а деца под 7 г. се допускат безплатно.

Плакатът на събитието

Плакатът на събитието

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg