Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Танцьорката“ на Дега излиза срещу €20 млн. на търг

Това е една от малкото отливки на прочутата творба, която е в частни ръце

По света съществуват 28 бронзови отливки на скулптурата. - „Танцьорката“ на Дега излиза срещу €20 млн. на търг

По света съществуват 28 бронзови отливки на скулптурата.

„Малката танцьорка на 14 години“, една от най-прочутите творби на Едгар Дега, ще бъде продадена на търг в „Сотбис“, като се очаква да достигне цена над 20 милиона евро. Става дума за една от малкото бронзови отливки на произведението, която е в частни ръце – повечето от тях са собственост на някои от най-големите музеи в света – като „Тейт“ в Лондон и Музея на изкуството във Филаделфия.

За оригиналната скулптура (1881) на Дега позира младата белгийска ученичка по балет Мари ван Гьотем. Статуята е била в 2/3 човешки размер и първоначално е моделирана от восък и облечена с истинско балетно облекло, включително палци и туту.

dega2Въпреки днешната си слава, творбата първоначално е приета негативно от артобществото. Тя е обвинена, че представя момичето по зверски начин, сравнена е с маймуна с човешко лице, на което са „отпечатани гнусните обещания на един особено порочен характер“.

Дори и критиците ѝ обаче е трябвало да признаят впечатляващия ѝ реализъм.

След смъртта на Дега през 1917 г. са отлети общо 28 бронзови статуи, много от които днес присъстват в музеи и галерии по целия свят.

Според историка на изкуството Ричард Кендъл, един от кураторите на изложбата „Дега и балетът“ в Кралската академия, оригиналът е сред трите или четирите най-велики скулптури на модерната епоха.

„Редом до „Целувката“ и „Мислителят“ на Роден и може би „Статуята на свободата“ на Бартолди, статуята на младата балерина на Дега е разпознаваема от милиони и призната по цял свят“, казва Кендъл.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg