Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тарантино: Идеологията е по-важна от изкуството

Режисьорът обмисля последния си филм и сред отхвърлените варианти бил римейк на „Глутница кучета“

Куентин Тарантино гостува в Шоуто на Бил Мар, за да говори за книгата по„Имало едно време в Холивуд“. Снимка: Стопкадър  - Тарантино: Идеологията е по-важна от изкуството

Куентин Тарантино гостува в Шоуто на Бил Мар, за да говори за книгата по„Имало едно време в Холивуд“. Снимка: Стопкадър

Куентин Тарантино отново потвърди плановете си да се пенсионира след десетия си филм. Режисьорът гостува в токшоуто на Бил Мар и сподели, че обмислял дали лебедовата му песен да не бъде римейк на дебютния му филм „Глутница кучета“.

Мар изрази скептицизма си относно намерението на Тарантито да напусне киното, докато е още в разцвета на силите си, и отбеляза, че опитът, натрупан през годините, подхранва творческото мислене, а не обратното. Водещият използва за пример „Глутница кучета“ и изтъкна, че може би днес този филм би изглеждал много по-различно.

„Там по-скоро става дума за това да уловиш един момент от времето – коментира Тарантино след известно колебание. – Няма да го направя, интернет! Но го обмислях.“

Той обоснова и избора си да се пенсионира рано:

„Познавам филмовата история и от тук насетне режисьорите не стават по-добри“.

В момента Тарантино живее в Израел заедно със съпругата си и 15-месечния им син. Водещият изтъкна шеговито, че това е „столицата на отмъщението в света“ и би се вписала перфектно в творчеството на режисьора. Режисьорът заяви, че едва ли някога ще снима в Тел Авив, но „ако снимаш филм в Йерусалим, няма място, на което да насочиш камерата си и да не уловиш нещо фантастично“.

Повод за гостуването на Тарантино бе книгата „Имало едно време в Холивуд“, допълнение към филма му от 2019 г. Самият филм не бе обсъден в студиото, но Мар припомни противоречията, които заглавието предизвика – например защо персонажът на Марго Роби Шарън Тейт има толкова малко реплики.

„Идеологията е по-важна от изкуството – сподели Тарантино. – Идеологията стъпква усилията на човека, стъпква доброто, развлечението.“

Откъс от интервюто с Тарантино:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg