POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тарантино се разкайва за мълчанието си относно Уайнстийн

Най-близкият режисьор на продуцента знаел поне за няколко случая на сексуален тормоз - но ги отписал навремето като умерено леки простъпки

„Виждах го като някакъв началник от 50-те и 60-те години, преследващ секретарката си около бюрото - казва той. Сякаш е нещо нормално. От това ме е срам най-много“, споделя Куентин Тарантино. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Тарантино се разкайва за мълчанието си относно Уайнстийн

„Виждах го като някакъв началник от 50-те и 60-те години, преследващ секретарката си около бюрото - казва той. Сякаш е нещо нормално. От това ме е срам най-много“, споделя Куентин Тарантино. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Куентин Тарантино, холивудският режисьор най-близък с Харви Уайнстийн, е знаел от десетилетия за поведението на обвинения от десетки жени в сексуални посегателства продуцент и сега се срамува, че не е заел твърда позиция и не е отказал да работи с него – признава Тарантино в интервю пред „Ню Йорк Таймс“.

„Знаех достатъчно, за да направя повече от това, което направих – казва той, цитирайки няколко епизода с участието на известни актриси. – Това беше нещо много по-сериозно от обичайните слухове или просто клюки. Беше ми известно от първа ръка. Знаех със сигурност поне за няколко случая.

Иска ми се да бях поел отговорност за това, което чух – добавя той. – Ако тогава бях направил това, което трябваше, сега нямаше да работя с него.”

Твърденията за сексуален тормоз от страна на Уайнстийн, появили се този месец в „Ню Йорк Таймс“ и „Ню Йоркър“, дадоха смелост на десетки жени да споделят своите преживявания и доведоха до започване на наказателно разследване, медийно движение на жените от други индустрии, разказващи своите истории.

В интервюто си пред „Ню Йорк Таймс“ Тарантино казва, че е чул за поведението на Уайнстийн дълго преди тези статии. Неговата бивша приятелка, Мира Сорвино, му разказала за нежеланите аванси и докосване от продуцента. Друга актриса му споделила подобна разстройваща история години по-късно. Той знаел и за споразумението, което актрисата Роуз Макгоуън е сключила с продуцента.

Сега Тарантино казва, че не е успял да осмисли, че случаите, за които знае, са част от модел на поведение, от по-голяма злоупотреба. Въпреки че чувал и други тревожни истории през годините, той продължил да снима филм след филм с любимия си продуцент – решение, за което днес съжалява.

„Маргинализирах инцидентите – признава той, и твърди, че ги е отписал като умерено леки простъпки. – Но всичко, което казвам сега, ще звучи като лъжливо извинение.“

По време на продължилия час разговор 54-годишният Тарантино се извинява, че не е направил нищо повече, но обяснява и защо; признава собствената си вина и призовава за решителна промяна в отношението към жените в Холивуд; осъжда поведението на 65-годишния Уайнстийн, но признава, че близостта им е била почти като между  баща и син.

Продуцентът и режисьорът си сътрудничат от десетилетия: от 1992 г., когато Уайнстийн разпространява „Глутница кучета“, през „Криминале“, филмите „Убий Бил“, „Гадни копилета“ и „Омразната осморка“, до преди няколко седмици, когато Уайнстийн организира годежното парти на Тарантино.

Когато Тарантино прочел статиите за Уайнстийн, той бил ужасен от обхвата и сериозността на обявените злоупотреби, особено от обвиненията в изнасилване, казва той. Но някои от разказите му били дълбоко познати.

„Всеки, който е бил близо до Харви, беше чувал за поне един от инцидентите, описани в първите няколко статии. Невъзможно е да не са знаели.“

В интервю пред „Ню Йорк Таймс“ Тарантино казва, че е чул за поведението на Харви Уайнстийн (на снимката) дълго преди оповестените сега случаи.

Когато Тарантино започнал да излиза с Мира Сорвино през 1995 г., тя му казала, че неотдавна Уайнстийн я е масажирал, без да я пита, преследвал я в хотелска стая и дори веднъж се е появил в апартамента й посред нощ – история, което тя наскоро сподели с „Ню Йоркър“.

„Бях шокиран и ужасен – казва Тарантино. – Не можех да повярвам, че го е направил толкова открито. Само повтарях: „Наистина ли? Наистина ли?“ Но това, което си помислих тогава, беше, че той е бил особено вманиачен по Мира. Тя спечели отличие за изпълнението си в „Могъщата Афродита“, а той е бил лудо влюбен в нея по своя си доминиращо манипулативен начин и е прекрачил всички допустими граници.“

Проблемът бил разрешен, когато Тарантино тръгнал с Мира Сорвино.

„Харви знаеше, че аз съм с нея, следователно вече не можеше да иска нищо от нея, защото тя е моя приятелка“, описва отношенията си по онова време Тарантино.

С годините режисьорът узнал и за други подобни истории. В един случай близка актриса му се оплакала от агресивното поведение на продуцента в хотелска стая. Тарантино се канфронтирал с Уайнстийн, който предложил на жената нещо като „лошо извинение“. (Тя е потвърдила историята пред „Таймс“, но е пожелала да остане анонимна.)

Сега Тарантино казва, че съжалява, че не е взел историите на тази жени достатъчно сериозно.

„Виждах го като някакъв началник от 50-те и 60-те години, преследващ секретарката си около бюрото – казва той. Сякаш е нещо нормално. От това ме е срам най-много.“

В интервюто Тарантино призовава за действия.

„В отношението си към жените Холивуд дълги години работи по ужасяваща система, която почти всички мъже толерирахме – казва той. – Ние позволихме всичко това да се случи.“

Въпреки близостта им, в последните дни след разкритията Уайнстийн спрял да вдига телефона си, когато Тарантино го търсел.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90