Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тарантино – суперзлодей или шегаджия на гърба на афро-американската култура?

Режисьорът се пита защо белият цвят на кожата му е проблем за черните му критици

Мина много време откак се говореше за цвета на кожата на даден писател толкова често, колкото за моята, казва Куентин Тарантино. - Тарантино – суперзлодей или шегаджия на гърба на афро-американската култура?

Мина много време откак се говореше за цвета на кожата на даден писател толкова често, колкото за моята, казва Куентин Тарантино.

Куентин Тарантино се обърна към „черните“ си критици, заявявайки им, че неговата раса няма никакво значение. В интервю пред писателя Брет Истън Елис за „Ню Йорк Таймс“ режисьорът заявява, че мотивите му често се интерпретират възможно най-негативно. „Сякаш съм суперзлодей“, коментира Тарантино. Новият му филм „Омразната осморка“, който ще излезе на Коледа, вероятно също ще събуди сходни страсти.

В разговора той признава атаките срещу себе си от афро-американци за „Джанго без окови“, но пита защо цветът на кожата трябва да влияе на филмите, които прави.

„Ако в последните 20 години сте правили пари като критик на черната култура, то трябва да сте се занимавали с мен – казва Тарантино. – Трябва да имате мнение за мен. Трябва да се занимавате с онова, което казвам, и да се изправяте срещу последствията от него.“

Режисьорът, който често прави провокативни интерпретации на робството и си служи доста либерално с думата „негър“, продължава:

„Ако претеглите критиките към мен, ще видите, че те са доста равномерно разпределени между плюсове и минуси. Но когато черните критици излизат със свирепи обвинения към Джанго, няма как да ми пука. Ако хората не харесват филмите ми, те просто не ги харесват. Ако не могат да схванат това, няма никакво значение“.

Куентин Тарантино се гневи още и защо цветът на кожата му има значение:

„Това оставя лош вкус в устата, защото мина много време откак се говореше за цвета на кожата на даден писател толкова често, колкото за моята. Не бива да мислите, че цветът на кожата на писателя има някакъв ефект върху думите му. В много от най-грозните рецензии за мен мотивите ми са представени по най-негативния начин. Изглежда сякаш се задава най-големият злодей“.

При появата на „Джанго без окови“ през 2013 г. режисьорът Спайк Лий написа в Туитър:

„Американското робство не е било спагети уестърн на Серджо Леоне. Било е холокост. Моите предшественици са роби. Отвлечени от Африка. Аз ще ги почета“.

Тогава Тарантино получи подкрепата на тъмнокожия си колега Антоан Фукуа, който заяви, че не вярва Тарантино да носи „расистка жилка“. Актьорът в ролята на Джанго – Джейми Фокс, пък обяви, че коментарите на Лий са „безотговорни“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах