Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търг за Блатечки, одит на Бургаския театър

138 367 лв. са изплатени на Театрална къща „Вива арте“ за една година спектакли с прочутия актьор

Според запознати, хонорарите на Асен Блатечки са далеч под сумата, коментирана от министъра на културата Вежди Рашидов по БНТ. Снимка: Емил Георгиев - Търг за Блатечки, одит на Бургаския театър

Според запознати, хонорарите на Асен Блатечки са далеч под сумата, коментирана от министъра на културата Вежди Рашидов по БНТ. Снимка: Емил Георгиев

Давано ли е предписание от Министерството на културата за обявяване на обществена поръчка за ролите на Асен Блатечки, както съобщиха? На основание Закона за достъп до информация „Площад Славейков“ получи доклада, съставен от одиторите на ведомството през месец февруари 2016 г. И не: в него няма предписание за търг конкретно на Блатечки, но да: в него има препоръка към директора на Бургаския театър да се изпълни процедурата за възлагане на обществена поръчка на Театрална къща „Вива арте“, която менажира ролите на Блатечки.

Причината за тази препоръка е високата сума, изплатена от театъра на „Вива арте“ за периода 1 януари 2015 – 31 декември 2015: 138 367 лв. Фирмата е получила тези пари за разпространение на театрални спектакли, провеждане на рекламни кампании и техническо обезпечаване по издадени фактури. Според финансовите специалисти, директорът Борислав Чакринов е бил длъжен да възложи процедура за обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки.

Може би под впечатлението на тези цифри, министърът на културата в оставка Вежди Рашидов коментира хонорарите на Асен Блатечки в неделя преди обед в ефира на БНТ.

„Вижте – и Ал Пачино взима много, и Робърт де Ниро – отбеляза министърът.–  Талантливите хора трябва да взимат. Аз не разбирам логиката защо един творец трябва да е беден? Но той трябва да е много талантлив. Той трябва да носи публиката – а тези, които носят публиката, си имат… Ако аз не бях изкарал делегиран бюджет, днеска нямаше да е факт това. Ами един прекрасен актьор като… да не му казвам името, да не се разсърди… но го харесвам. Асен Блатечки, страхотно талантливо момче. Но той нямаше да е факт в Бургаския театър да взима по 50 – 100 хил. лв. хонорар…“.

Потърсен за коментар от „Площад Славейков“ малко преди изявлението на министъра, директорът на театъра Борислав Чакринов заяви, че хонорарите на Блатечки са далеч под тази сума.

Не само „Вива арте“ е трябвало да се явят на търг, за да получат обществени поръчки за спектакли в Драматичен театър „Адриана Будевска“, а още една външна фирма – Независим театър, става ясно от документите. На тях са им били изплатени 29 190 лв. за фактури, издадени в периода 29 септември 2015 – 30 октомври 2015 г.

В следващите дни очаквайте решението на Борислав Чакринов дали ще се съобрази с препоръките на министерството да прави спектакли след обявяване на търг.

Предлагаме ви Одитния доклад, извършен в Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас през месец февруари и съставен през март 2016 г. – във варианта, предоставен ни от Министерството на културата: 

 

ÇÂÅÍÎ ÇÀ ÂÚÒÐÅØÅÍ ÎÄÈÒ ÇÂÅÍÎ ÇÀ ÂÚÒÐÅØÅÍ ÎÄÈÒ ÇÂÅÍÎ ÇÀ ÂÚÒÐÅØÅÍ ÎÄÈÒ ÇÂÅÍÎ ÇÀ ÂÚÒÐÅØÅÍ ÎÄÈÒ ÇÂÅÍÎ ÇÀ ÂÚÒÐÅØÅÍ ÎÄÈÒ

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах