Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търг за картина на Тициан, дадена на водопроводчика на Чарлс I

Правителството на Оливър Кромуел платило с платното за дворцови ремонти

Картината на Тициан  ще бъде изложена в „Сотбис Ню Йорк“ от 26 януари преди търга, насрочен за 1 февруари.  - Търг за картина на Тициан, дадена на водопроводчика на Чарлс I

Картината на Тициан ще бъде изложена в „Сотбис Ню Йорк“ от 26 януари преди търга, насрочен за 1 февруари.

Картината на Тициан, притежавана от Чарлс I и дадена на неговия водопроводчик като част от заплащане, ще бъде продадена на търг. Високото 2 метра платно приковава вниманието с изображението на ужасената мъченица Света Маргарита, измъкваща се от устата на Сатаната, приел форма на дракон. Но нейният изключителен произход прибавя още един пласт към историята ѝ, пише „Гардиън“.

За предстоящата продажба се заговори, след като Кралската академия на изкуствата започна подготовката на една от изложбите,  предизвикващи най-голям интерес през годината. Експозицията ще събере творби от колекцията на Чарлс I за първи път от 400 години. Изложбата на Кралската академия ще включва около 150 произведения от художници като Холбайн, Ван Дайк, Рубенс и Мантеня – много от тях, продадени от правителството на Оливър Кромуел след екзекуцията на Чарлс I през 1649 г., днес са „звезди“ в други колекции по цял свят.

Правителството на Кромуел искало както да събере пари за държавата, така и да изплати дълговете на Чарлс възможно най-бързо – затова били продадени около 1500 картини и 500 скулптури. Един от хората, които имали да взимат пари  – £903 за различни ремонти в двореца – бил Джон Ембри, кралският водопроводчик. Сделката, която му била предложена, включвала да получи £403 кеш, а останалата част от сумата – в картини. Той си избрал 24, включително тази на Тициан, която тогава се наричала „Маргарет, уплашена от чудовище“, оценена тогава на £100.

Александър Бел, съпредседател на отдела за изкуство от стари майстори в „Сотбис“ казва, че оценката ѝ е по-ниска от тази на някои други оценени високо платна на Тициан, но е по-висока „от по-голямата част от произведенията в огромната и скъпа колекция, включваща и прочутата днес „Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи, оценена на £30”.

Колекцията на Чарлс I е била една от най-забележителните за времето си в света. Английският крал особено ценял платната на Тициан, които държал в двореца си Уайтхол. Света Маргарета е висяла в една и съща стая с шедьоври на Тициан като „Възванието на маркиз Дел Васто към войниците му“, сега в „Прадо“, „Погребението на Христос“, сега в Лувъра, и „Жена в кожух“, сега в Музея на историята на изкуството във Виена.

Картината разказва историята на Маргарита Антиохийска, дева мъченица, отказала да се омъжи за префекта на Антиохия и в резултат на това измъчвана и хвърлена в затвора. Според легендата, Сатаната ѝ се явил под формата на дракон и я погълнал. Тя успяла да избяга с помощта на кръст, с който раздрала вътрешностите на чудовището. Учените смятат, че е рисувана в средата на 60-те на XVI век и е една от двете вариации на същата тема, подписани от Тициан. Основната версия е в „Прадо“ в Мадрид, а според специалистите, втората е нарисувана с повече помощ от асистентите в ателието на художника.

Другата версия на картината

Не е известно какво е направил Ембри с картината, избрана най-вероятно с надеждата да я продаде. По-късно той станал главен инспектор при Кромуел и след възстановяването на монархията му се наложило да отговаря на неудобни въпроси. Той предал на новия крал, Чарлс II, някои от картините, но не и тази на Тициан.

След Ембри сведения за картината се появяват в началото на XVIII век, когато тя е била част от колекция на Ричард Нортън, парламентарист и ексцентрик, известен като „Лудия Дик“; после станала собственост на аристократично семейство от Оксфордшър. През 1948 г. е продадена на търг за 500 лири, а през 1959-а с помощта на швейцарски дилър я придобива предшественикът на настоящия собственик.

Картината няма да участва в изложбата на Кралската академия, но ще бъде част от онлайн възстановка на колекцията на Чарлс I в двореца Уайтхол. Тя ще бъде изложена в „Сотбис Ню Йорк“ от 26 януари преди търга1 насрочен за 1 февруари. Предварителната ѝ оценка е между 2 и 3 млн. долара.

Изложбата на Кралската академия отваря врати в събота и ще включва платна на Тициан, висели редом със „Св. Маргарита“, докато Чарлс I е бил жив, включително и „Вечеря в Емаус“, картина, често пропускана от посетителите в Лувъра, защото се намира в една и съща зала с „Мона Лиза“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах