POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търг за правото да видиш „Мона Лиза” извън витрината

Лувърът организира наддаване за „уникални изживявания” и спечели над 2 млн. евро

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи е изложена зад витрина в Лувъра, Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Търг за правото да видиш „Мона Лиза” извън витрината

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи е изложена зад витрина в Лувъра, Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лувърът продаде за 80 хиляди евро възможността да се присъства по време на ежегодния оглед на картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”, съобщиха от пресслужбата на музея. Това е единственият път в годината, когато картината се вади от витрината, в която е изложена.

Това беше само едно от всички предложения, включени от най-големия френски музей в онлайн търг. Организираното от аукционните къщи „Кристис“ и „Drouot„ наддаване, което се проведе между 1 и 15 декември 2020 г., донесе на Лувъра приходи от 2 365 000 евро. От музея уточняват, че са продавали и произведения на изкуството, подарени от „близки на Лувъра” художници, ексклузивни впечатления „в самото сърце на двореца” и „уникални предложения от партньори и покровители на музея”. В търга са участвали наддаващи от 24 държави. Всички премети на изкуството и ексклузивни възможности ще бъдат получени от победителите в търга през следващите две години.

В лота „Уникални впечатления”, в който е била включена „Мона Лиза”, е предложена още „разходка по покривите на двореца в компанията на художника авангардист JR”. Тя е откупена срещу 42 хиляди евро. Също толкова е струвал билетът за персонален концерт в бившата зала за кралски приеми. Тур из музея в компанията на директора му Жан-Люк Мартинез е откупен за 38 хиляди евро.

Повече от половината обща сума е дошла от продажбата на картина на известния френски художник абстракционист Пиер Солаж „Картина” (1962), която отива при новия си притежател срещу сумата от 1,4 милиона евро. На второ място по стойност е часовник от марката „Vacheron Constantin“, за който са били предложени 280 хил. евро. Високо е била оценена и картината на Жан-Мишел Отонел „Розата на Лувъра”, постъпила в колекцията на музея през 2019 г. Тя е продадена за 90 хил. евро. Точно толкова ще плати и новият притежател на гривна Panthere de Cartier, която ще му бъде предадена на специална церемония в зала „Аполон”.

Всички средства, получени от търга, ще бъдат използвани за създаване на ново пространство в музея, което ще се използва за художествено и културно образование. Предвижда се то да бъде открито през есента на 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90