Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търново – сред десетте райски кътчета на Земята

На българската Ривиера е толкова красиво, колкото и на френската, казват създателите на руска класация

Единственият недостатък на Велико Търново, посочен в класацията, е относително лошата инфраструктура. - Търново – сред десетте райски кътчета на Земята

Единственият недостатък на Велико Търново, посочен в класацията, е относително лошата инфраструктура.

Велико Търново попада сред десетте райски кътчета на планетата, където можеш евтино да заживееш, според класация на руския сайт AdMe.ru. „Ако местоработата ви не ви оковава към определено място, можете да отидете навсякъде. По-точно – да изберете място по свой вкус, съгласно климатичните и естетически свои предпочитания“, описва списъка си сайтът и добавя: „в някои краища на света наистина трябва малко, за да се заселите – нужно е най-важното, желание“.

Търново е описан като град, разположен на река в северната част на България, и като едно от най-уютните места на „българската Ривиера“.

„Тя е толкова красива, колкото и френската, но тук една бутилка бира струва 0,80 долара, а населението е едва около 200 хиляди души“, казват авторите на материала.

Старопрестолната столица се отчита и като свидетел на възходите и паденията на поне половин дузина от световните империи. Освен това е отбелязано, че апартамент в града може да се наеме само срещу 200 долара месечно. Разбира се, посочен е и недостатък (макар и единствен) – относително лошата инфраструктура.

В класацията попада и още едно кътче от Балканите – албанският рай Ксамил, определен като „перфектното място за спокоен живот“.

За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия, в Ксамил всичко е много евтино.

За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия, в Ксамил всичко е много евтино.

Климатът там е средиземноморски, а местните продукти са зехтин и мандарини. За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия обаче, всичко е много евтино – бирата е 90 цента, а жилище може да се намери за 100-120 долара месечно.

Чески Крумлов в Чехия е последната европейска дестинация, забелязана от руснаците.

Чески Крумлов е като средновековен замък.

Чески Крумлов е като средновековен замък.

„Това приказно градче е в провинция Бохемия и цялото е като огромен средновековен замък – обяснява се. – Чески Крумлов е редовен домакин на търговски панаири в духа на Възраждането, там се провежда и фестивал на розата. През цялата година вечеря за двама с три блюда струва около 20 долара, а апартамент може да се ангажира срещу 400 долара месечно. Там е и река Вълтава – така че идеално място за рафтинг.“

Остров Аваруа от Нова Зеландия е друго от райските местенца – с тропически плажове, които не отстъпват на Малдивите или Сейшелите, но месечният наем на цяла къща е едва 130 долара.

Туземците в Аваруа не са разглезени от туристите.

Туземците в Аваруа не са разглезени от туристите.

Местните пък са полинезийски туземци, които не са разглезени от туристите. Годишно тук пристигат около 100 хиляди чужденци. За сравнение, в Хавай те са 8 милиона.

Малкият остров Ко Тонсай в Камбоджа също не е изпуснат – и е определен като „рай на джунглата и плажовете“. На него не живее почти никой, с изключение на няколко риболовни семейства, така че намирането на подходящо бунгало би коствало изключително скромна сума.

Ко Тонсай - рай на плажовете и джунглата.

Ко Тонсай – рай на плажовете и джунглата.

Само за 5 долара пък местните рибари ще приготвят директно пред вас вечеря от прясно наловени раци. Морските дарове се търгуват буквално за стотинки – в диапазона 1-2 щатски долара.

А в сърцето на Мексико е силно развитият в културно отношение град Гуанахуато. Отличен апартамент тук може да се намери под наем за 150-200 долара, чаша бира в бар струва под 1 долар, а билетът за кино е около 3.

Рей Бредбъри е писал разказ за Гуанахуато.

Рей Бредбъри е писал разказ за Гуанахуато.

За това място самият Рей Бредбъри е написал разказ, а градът е домакин и на фестивал на изкуствата, наречен на името на Мигел де Сервантес.

В класацията попадат още панамските Бисерни острови, идеални за доброволно изгнание; Гоа в Индия, където можете да се разходите със слон на плажа, да си купите бутилка вино за половин долар и да наемете барака на брега на морето за 120 долара на месец; Хо Кок във Виетнам, където туристите са пренебрежимо малко и е изключително подходящо за спокоен живот.

Последното местенце е Лас Транкас в Чили – един от най-добрите планински склонове в Южна Америка, в Андите. Ските са възможни целогодишно, а жилищата под наем са едва за 300 долара на месец. Единственият проблем е, че в Лас Транкас зимата не свършва – но пък някои я обичат, нали?

Някои все пак обичат зимата, нали?

Някои все пак обичат зимата, нали?

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС