Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търси се директор на музея „Шипка-Бузлуджа“, без Чинията

Грандоманският идеологически монумент на Партията се разпада под юрисдикцията на Областната управа в Стара Загора

Авторите на пана за паметника на Бузлуджа не повдигат въпроса за възстановяването им. - Търси се директор на музея „Шипка-Бузлуджа“, без Чинията

Авторите на пана за паметника на Бузлуджа не повдигат въпроса за възстановяването им.

Конкурс за директор на музея с най-обширна територия у нас – „Шипка-Бузлуджа“, обяви Министерството на културата. Търси се историк с висше образование, степен магистър.

Музеят се простира на 7 хил. дка и обхваща три природни парка – Шипка, Бузлуджа и Шейново, заедно с паметниците. Но с изключение на един: Чинията на връх Бузлуджа.

Дом-паметникът на Бузлуджа си няма директор, а ако имаше – той би бил нещо като „директор на водопад“. Най-големият идеологически монумент у нас от години е оставен на произвола, жалка останка от социалистическата космогония. Преди 1989-а съоръжението бе на разпореждане към ЦК на БКП, почитано като място на поклонение. След промените паметникът бе върнат за известно време на наследника им БСП, но те в крайна сметка се отказаха от собствеността си и прехвърлиха грижите за нея на държавата. Днес Летящата чиния на Бузлуджа – една от най-притегателните за търсачи на странни монументи дестинации по света –  се разпада под юрисдикцията на Областната управа на Стара Загора.

Подобна бе съдбата и на паметника пред НДК, за чието възстановяване авторът му Валентин Старчев се бори до последната съдебна инстанция. Към битката му се присъединиха мнозина творци, но общественото мнение и Столична община надделяха и монументът предстои да бъде демонтиран.

Старчев има пръст и в изображенията на Бузлуджа, но за това свое произведение не е подвигал въпроса. И други прочути творци са сред създателите на монумента – Величко Минеков, Христо Стефанов, Йоан Левиев, Владислав Паскалев, Кънчо Кънев, Иван Кирков, Георги Трифонов, Димитър Киров, Стоимен Стоилов… Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов. Конструкциите са проектирани от екип, начело с проф. инж. Добромир Коларов. Не всички от тях са покойници, но вече 26 години мълчат за разпада на своите авторски интерпретации на социалистическата грандомания.

На около половин километър от изоставеното НЛО на БСП се намира скромният паметник на Хаджи Димитър, където хайдутинът е загинал в сражение. Грижи за него полагат служителите на Националния музей „Шипка-Бузлуджа“, управляван в момента временно от Чавдар Ангелов.

Сред изискванията на конкурса за директорския пост е да бъде представена концепция за развитие на музея „Шипка-Бузлуджа” за срок от пет години.

На това място петилетките звучат с друг смисъл. Като партийните събори, които БСП организира край паметника в началото на месец. Под разпадащия се монумент празненствата им изглеждат като помен на гробище.

Вижте още: ГРОБИЩЕ ЗА ПАРТИЙНИ ЛЮБИМЦИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg