Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търси се диригент на мястото на Рикардо Мути в Рим

Намерено е временно решение след напускането на маестрото

Рикардо Мути напусна Римската опера заради непоносимата обстановка - конфликтите в колектива и съкращаването на финансови средства. - Търси се диригент на мястото на Рикардо Мути в Рим

Рикардо Мути напусна Римската опера заради непоносимата обстановка - конфликтите в колектива и съкращаването на финансови средства.

С премиерата на операта „Русалка“ на Антонин Дворжак беше открит новият сезон в разтърсваната от скандали Римска опера. Заглавието се появи в афиша в последния момент, след като маестро Рикардо Мути отказа да дирижира операта „Аида“, която трябваше да бъде изпълнена на откриването.

Причината за тази мярка станаха многобройните заплахи за стачка от оркестъра. В резултат ръководството на театъра първоначално реши да уволни всички музиканти, но след това бе намерен компромис, позволяващ на столичния театър да затвори старата страница и да започне нов етап в развитието си.

От дирекцията на Римската опера са съобщили, че в афиша ще бъдат запазени всички предварително обявени спектакли. Сред тях са „Аида“ и „Сватбата на Фигаро“, но ще трябва да бъде открит нов диригент.

Почетният пожизнен директор на Римската опера, италианският диригент Рикардо Мути заяви в края на септември, че отказва да работи над две опери, които са включени в афиша на новия сезон на оперния театър – „Аида“ на Верди и „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Решението на 73-годишния диригент беше провокирано от непоносимата обстановка в театъра напоследък – конфликтите в колектива и съкращаването на финансови средства. „Там няма условия, които да ми осигурят спокойствието, необходимо ми за успешна работа“ – заяви Мути в интервю за италианските медии.

Протестът на диригента не бе първият в Римската опера. През лятото на 2014 г. артисти на провалиха премиерата на операта „Бохеми“ на Пучини – оркестърът отказа да акомпанира на певците. Подобни стачки имаше и през януари.

Римската опера е в трудно положение заради намаляването на държавното финансиране. Няколко пъти се сменят художественото ръководство и администрацията, следват масови уволнения както на творческия, така и на техническия персонал. Мути, който 20 години ръководи Миланската скала, работи с Римската опера от 6 години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90