Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търси се: Форумът на Сердика (снимки)

Изложба показва съкровища от разкопки в центъра на София

Музеят за история на София представя най-ценното, открито при разкопки миналата година. Снимки: Емил Георгиев - Търси се: Форумът на Сердика (снимки)

Музеят за история на София представя най-ценното, открито при разкопки миналата година. Снимки: Емил Георгиев

Най-ценните археологически находки, открити при разкопки в центъра на столицата и околността, очакват своята публика в Музея за история на София. Експонатите, представени в изложбата, са открити през 2015-а на територията на града при целеви разкопки, спасителни проучвания, около инфраструктурни проекти. Изследвани са 21 обекта, сред които Ларгото, площадът пред хотел „Шератон“, метростанция Сердика 2, раннохристиянската базилика в двора на манастир „Света Мария Магдалина“ (Бухово), раннонеолитното селище Слатина, римският обект при с. Чуковезир (Драгоман) и др.

От най-обсъжданият обект – Ларгото, ще бъде официално открит в сряда от 11,30 ч. Но артефактите от него, включени в изложбата в Музея за история на София, не са особено впечатляващи – 15 сребърни монети, римски денари (повечето републикански от I в. пр. Хр., най-късната е от времето на император Траян), фрагменти от луксозна антична керамика, глинено гърне, лампа, част от чаша, няколко монети и венециански стъклени мъниста от 15-16 век. В музея разполагат с още от находките от обекта, но не планират да ги представят в специална изложба, а като част от предстоящи тематични експозиции.

Находки от Ларгото

Находки от Ларгото, наредени в Музея за история на София

Антични монети и екзагия от Ларгото

Антични монети и екзагия от Ларгото

Керамична гривна и бронзов пръстен с неясно изображение, намерени в района на Ларгото

Керамична гривна и бронзов пръстен с неясно изображение, намерени в района на Ларгото

Венециански стъклени мъниста, изработени с техниката милефиори

Венециански стъклени мъниста, изработени с техниката милефиори

Елементи от луксозна антична керамика от Ларгото

Елементи от луксозна антична керамика от Ларгото

Най-любопитно в изложбата е златното съкровище от обекта до Драгоман. Разкопките са спасителни по трасето на газопровода България-Сърбия, проведени в изключителни тежките студове през ноември и декември 2015-а. Ръководител на обекта е археологът Борислав Борисов, общински съветник. При строежа на газопровода е открита пътна станция от римско време и селище наблизо. Учените установяват, че мястото е било обитавано още от 2500 години пр. Хр., културните пластове разкриват следи от живот до 5 век. Археолозите се натъкват на четири гроба от късно бронзовата епоха; един от тях е женски, именно в него са открити златните накити – миниатюрни мъниста с общо тегло половин грам.

26477292516_774fd5720c_z

Златните мъниста тежат общо половин грам.

Като пример за друг толкова богат некропол от този период Борисов даде Дъбене. Златните елементи са толкова дребни, че и металотърсачът не могъл да ги засече. В гроба откриват още прешлен за вретено. За гроба до женския учените предполагат, че е детски по останките от зъби. Другите два гроба са мъжки, в в тях са намерени бронзови ножове. В средата на 3 век мястото отново е било заселено, разказва Борисов – сред артефактите от този период има ножици, фибули, апликации за кожа. Сред най-интересните е бронзов амулет с лице на мъж с азиатски черти – учените предполагат, че е донесен по нашите земи от римски войник.

Амулетът с азиатско лице

Амулетът с азиатско лице

На обекта край Драгоман археолозите са намерили и гърне с 23 златни римски монети – слабо износени, вероятно скътани от собственика им малко след като са били сечени. Проучена е по-малко от 1/3 от целия обект, така че тази година предстоят нови разкрития от обекта край с. Чуковезир.

От раннонеолитния обект в Слатина продължават да излизат ценни находки. Това е най-старото селище на територията на столицата: тази година археолозите установиха, че е още по-старо – от 7-ото хилядолетие пр. Хр. Най-впечатяващият артефакт, разкрит миналата година, е свастиковиден каменен амулет, представен в изложбата.

Артефактите от неолитното селища в Слатина

Артефактите от неолитното селища в Слатина

Ръководителят на обекта пред хотел „Шератон“ Веселка Кацарова разкри, че Форумът на Сердика все още не е намерен. Миналата година екипът й започна разкопки с надеждата да разкрият централния площад на античния град, но вместо това намерили две сгради, разделени от улица. Очакванията са били пластовете да бъдат разположени на 6-7 метра дълбочина – както при Ларгото край ЦУМ, но се оказва, че тук древният град лежи на доста по-плитко – на около 3 метра дълбочина. Една от откритите сгради е строена през втората половина на 3 век, след което многократно е достроявана, има подово отопление, а един от водопроводите й е оловен. Именно в останките й е намерено сребърното имане на римския гражданин Селвий Калист – 2974 монети с общо тегло 12 кг. Монетите са обхващат управлението на 12 императори – от времето на Нерон до Александър Север. Сградата от другата страна на римската улица все още е непроучена.

Керамична купа от находките пред „Шератон“

Керамична купа от находките пред „Шератон“

Друга купа от античните сгради пред „Шератон“

Друга купа от античните сгради пред „Шератон“

Бронзова дръжка за инструмент, който археолозите нямат представа какъв е

Бронзова дръжка за инструмент, който археолозите нямат представа какъв е

На обекта са открити много останки от съдове от различни исторически периоди. Най-много предмети излизат от септични ями.

Търсенето на Форума на Сердика продължава и през новия археологически сезон. Предположенията на учените са, че под църквата „Света Неделя“ е разположен преториумът – главната сграда на военното управление в града, използвана същевременно и за кметство.

Още от експонатите, наредени в изложбата:

 

25898383474_a46f36078b_z

25898373394_8daeb81948_z

26437139621_1043b3cd1e_z

26230404520_b2d8aa8062_z

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС