Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търси се Хан Соло за директор на Народния театър

Няма икономист, който би се навил да управлява първата трупа за 2 хил. лв. Но всеки артист би желал такава заплата

Все още няма кандидати за директор на Народния театър. Снимка: Румен Добрев - Търси се Хан Соло за директор на Народния театър

Все още няма кандидати за директор на Народния театър. Снимка: Румен Добрев

Театрал ли е нужен на Народния театър, или икономист? А може би някой с уменията на Хан Соло, както смята председателят на САБ Христо Мутафчиев – нещо като командир на космически кораб, който винаги успява да се измъкне заедно с бунтовниците на борда и да офейкат далече, далече с „Хилядолетният сокол“. Сиреч някой като Александър Морфов. 

В момента тече конкурс за директор на първата ни трупа – обявен бе на 7 септември, но все още няма нито един кандидат за това така желано място в културата.

В последните 15 години трупата бе управлявана от театроведи, режисьори и за кратко от актьор. От условията за заемане на длъжността, описани в сайта на Министерството на културата, става ясно, че се търсят претенденти от областта на театъра и икономиката. Заплатата на директора на първата ни сцена обаче – 1960 лв. – не би поблазнила никой с икономическо образование. Но пък заплатите на артистите са толкова ниски, че мнозина от съсловието биха се поблазнили да пробват сили.

Ето какво още се иска за поста: висше образование, степен „магистър“ в областта на изкуствата или „Социални, стопански и правни науки”; професионално направление „Театрално изкуство” или „Икономика”; професионален опит в областта на културата – минимум 5 години; управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати;
организационна компетентност и способност за планиране и организиране на дейността на Народен театър „Иван Вазов”; да познава и прилага българското законодателство в областта на културата; способност да предлагат иновационни решения в рамките на съществуващите указания и процедури… И прочие условия, посочени като задължителни, но всеки може да докаже единствено в процеса на работа.

Конкурсът ще се се провежда чрез разглеждане на документи и концепции за развитието на театъра и събеседване. Концепцията трябва да обхваща пет години, колкото трае един мандат за директор на Народния. Идеите за тази петилетка не трябва да надхвърлят 5 страници, но пък трябва да съдържат подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година; тенденции в развитието на репертоара за останалите години – жанрови намерения, постановъчни екипи; възможности за разширяване на зрителската аудитория; планиране на основните показатели: брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет; планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации; стратегии на управлението, политики на заетост.

Всичко това е нужно, ако решите да се явите на този конкурс. Но има и друг, по-лесен начин. Както знаем от изминалите години – много от директорите на театри и дори на Народния не са кандидатствали за постовете си, защото са били посочвани от министъра на културата като временно изпълняващи длъжността. И като я заемат, управлението им има склонността да клони към безкрайност. Или поне, докато не се появят по-подходящи от тях. Така че, всеки Хан Соло е подходящ за Народния театър, стига само да го бива в междузвездните войни.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС