Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търси се изчезнала картина на Цанко Лавренов

От живописната творба е останал единствено ескизът

Цанко Лавренов (1896-1978) - Търси се изчезнала картина на Цанко Лавренов

Цанко Лавренов (1896-1978)

Експерти ще търсят изчезнала творба на Цанко Лавренов. Живописецът й е поставил въздългото заглавие „Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България“ (в което човек се губи вероятно още след думата „събрание“). Началото на търсенето й ще бъде поставено с експозиция в Литературния клуб „Перото“ в НДК.

Там, на 12 юли от 18,30 ч., ще бъде представена за първи път в публичното пространство оригиналната подготвителна рисунка за платното, създадено през 1968 г.

„Творбата е културно-историческа ценност и за Националния дворец на културата е от изключителна важност тя да бъде намерена, за да бъде показана и съхранена за бъдещите поколения“, казва Мирослав Боршош, директор на НДК.

Инициативата по издирването на оригинала е около 120-годишнината от рождението на Цанко Лавренов. Ескизът ще бъде показан от Фондация „Цанко Лавренов”. Размерът на рисунката е едно към едно с картината – 140 х 197 см.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Ескизът на изчезналата картина

Ескизът на изчезналата картина

Историята на картината започва в средата на 60-те години, когато Цанко Лавренов получава поръчка за нея от габровския завод „Подем”, където се произвеждат електрически телфери и кранове. Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно – до онзи момент това е един от най-знаковите епизоди в историята на града. Картината на Лавренов е окачена на специално място в тогавашния завод. Около „подема“ след промените следите на творбата се изгубват.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах