POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търси се цигулка за концерта на Васко Василев

Музикантът тръгна на турне в България със солисти на Кралската опера в Лондон (видео)

Над 2000 души аплодираха Васко Василев на 5 ноември в зала 1 на Фестивалния център във Варна. Снимка: Христо Русев - Търси се цигулка за концерта на Васко Василев

Над 2000 души аплодираха Васко Василев на 5 ноември в зала 1 на Фестивалния център във Варна. Снимка: Христо Русев

Ценен инструмент бе счупен по време на концерта на Васко Василев във Варна. Не, не става дума за неговата цигулка – а тази на първата цигуларка Флорънс Гарел. Концертът на 5 ноември в морската ни столица бе изключително емоционален – и вълненията явно не са могли да утихнат след края на шоуто, когато французойката счупва цигулката си в гримьорната зад залата. Инструментът е произведение на Пиер Силвестър, майстор от XIX в. с ателие в Лион, Франция. Сега екипът на Васко Василев спешно търси цигулка за Гарел, която е помощник концертмайстор в Кралската опера „Ковънт Гардън“.

Варна бе първата спирка от мини турнето на Васко Василев в България. Около 2000 души го аплодираха в зала 1 на Фестивалния комплекс. Следват концерти в Русе (6 ноември), Пловдив (8 ноември) и София (10 и 11 ноември).

В програмата звучат произведения на Пиацола и Вивалди, филмова музика на Мориконе, поп и рок парчета на Стинг, Лаура Перголизи и др.

Васко Василев излиза на сцената с цигулката си Амати, произведена в 1708-а. На турнето заедно с него пътуват солисти от оркестъра на Кралската опера в Лондон и музиканти от цял свят – Аржентина, Сингапур, Англия, Испания и, разбира се, България.

Почитателите на прочутия български цигулар могат да чуят първия му албум с изпълнения на живо от концерта му в зала 1 на НДК през декември миналата година, с участието на творческия му партньор Памела Никълсън и солисти от Оркестъра на Кралската опера в Лондон. Албумът се предлага във всички магазини на „Лидл“ в страната.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС