POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търсят 10 млн. лв. да платят на театъра

Напливът от зрители стресна Министерство на културата

 - Търсят 10 млн. лв. да платят на театъра

Десет милиона лева търсят в Министреството на културата (МК), за да платят очаквания ръст на зрители в театъра, твърдят от висшето арт ведомство. Според предварителния разчет, парите заложени в бюджета, ще стигнат до около месец септември. За да изкара годината, на театъра ще са му нужни още 10 милиона. Просто артистите са играли повече и ако продължават така, ще изкарат много повече пари, отколкото са били очакванията в Министерството на културата.

Държавните чиновници са в стрес как да се разплатят с театъра, защото през месец март бе прието увеличение с 20% на субсидията за сценичните изкуства. Министерският съвет гласува да дотира с по-висока сума всеки продаден билет (С колко – вижте в Още по темата).

Приходите от билети отиват в общата хазна. Театрите са задължени да пратят печалбата си обратно в държавата, след което чакат тя да им ги върне. Системата за разплащане се нарича СЕБРА. Министерството на културата контролира този процес и ако някъде не успеят да се справят – да се намеси. Връщането на парите обаче напоследък доста се забавя, твърдят театрали. На места чакат с месеци да им върнат изработеното.

От Министерството на културата неофициално потвърждават, че в момента преподписват с театралните директори нов финансов план. Потвърждават и че трима началници отказват да подпишат новите правила – Павел Васев (Народен театър), Владимир Люцканов (Младежки театър) и Маргарита Младенова (Сфумато). От МК казват, че въпреки нежеланието на тримата да приемат тези условия, финансирането на тези театри няма да бъде спряно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg